Сградата е паметник на културата

Голям пожар в центъра на столицата. Пламна емблематичната сграда на кино "Възраждане" - паметник на културата, построен през 1900-ната година.  Разследва се палеж от бездомни, настанили се в сградата. Пред NOVA културният министър обяви, че подозира умишлен палеж и ще сезира прокуратурата. А Столична община обяви, че ще глоби собственика с 200 хил. заради безстопанственост.

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК 

 

Сигналът за пожара е получен малко след 7 часа тази сутрин. В гасенето му се включиха десетки пожарникари. Преди години, на апетитния терен на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Тодор Александров" имаше известна поп-фолк дискотека. С нейното затваряне в края на 2015-а, сградата остана безстопанствена и се превърна в дом за бездомници. От тогава до днес - това е трети пожар. Този път, по информация на културното ведомство - тръгнал от три страни.

Районът бе силно задимен заради пожара. Няма пострадали хора при инцидента, съобщават от МВР. Бил е подпален покривът на сградата, а огнеборците са успели да спасят сградата в съседство.

Живущи в района споделят, че всяка зима сградата става обиталище на клошари. Пожарникари признават, че в помещенията имало и  множество леснозапалими предмети. Сградата не функционира като заведение от началото на 2016 г. Оттогава досега се е случвало да бъде подпалвана няколко пъти, като се подозира, че причина за това е, че хора искат сградата да бъде унищожена и на нейно място да бъде построен модерен хотел.

 

Движението в района бе силно затруднено за няколко часа, но градският транспорт се движеше. 

„Въпреки че сградата е заградена, установихме, че запалването е в следствие на човешка дейност. На място веднага бяха изпратени 8 екипа с две автомеханични стълби. Потърсихме съдействие на Столичната община с метеостанция за замерване на нивата на замърсяване на въздуха”, обясниха от Пожарната.

След като пожарът бъде загасен, разследващи екипи ще проверяват как се е стигнало до разпалването му.

Автор: Петър Петров

Автор: Петър Петров

А от Столичната община обявиха, че в района по предварителни данни няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха. По време на пожара, възникнал ранно тази сутрин, в района имаше силно задимяване, заради което на място е изпратена мобилната станция за измерване на чистотата на въздуха на Столична община.

"Това не е първи инцидент в тази сграда – тя е горяла и през март 2017 г. С оглед на това ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара", казаха от Софийската районна прокуратура. 

Автор: Петър Петов

По първоначална информация огънят тръгва от втория етаж на сградата и обхваща почти целият покрив. „Явно, че винаги има един виновен клошар. Този път има съмнение, че палежът е започнал от няколко места, тук няма клошар, тук има съзнателни криминални действия. Ясно е за какво става дума. Проектът е на това място да се построи 23-етажен хотел”, заяви министърът на културата Велислав Минеков.

Собственост на сградата е бизнесменът и хотелиер Красимир Георгиев. Той я купува през 2002-а. Година по-късно имота променя статута си от паметник на културата с национално значение, на такъв в категория "за сведение". С промяната се дава възможност на терена да се стори, но при определени условия. „Означава, че могат да бъдат изпълнени инвестиционни намерения, като се запазва фасадата на сградата”, уточни Савина Савова, кмет на район "Възраждане".

 

 

Преди няколко години собственикът на имота внася проект за строителство, който е отхвърлен от културното министерство. За това и културният министър определи пожара, като "палеж".

„Този палеж, който успях да видя рано сутринта - това е цинизъм, това не е просто инцидент, това е криминално престъпление. Основната цел, при този вид престъпление е да се създаде възможност за да влезе вода в самия обект и сега през зимата да започне премръзване на строителството и сега да се обяви сградата за напълно негодна и тогава вече да получат разрешение за разрушаването и построяването на заветен билдинг”, посочи културният  министър.

 

„Възмутен съм от това, че за пореден път една прекрасна сграда, която носи част от нашата обща история, пада жертва на лошото законодателство. Още повече, че подобно на Тютюневите складове в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още много стари къщи в историческите части не само на София, а в цялата страна, и тук имаме опасен рецидив. Министерството на културата осъжда остро всяко посегателство над културното ни наследство“, допълни проф.  Минеков. По думите му експертите от подчиненото му ведомство в годините са направили не една проверка, изготвили са не един протокол с предписания за опазването и на тази сграда, но резултат няма, защото законът очевидно не е достатъчно ефективен.

 

 

„Още щом се сформира следващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към необходимостта от спешна промяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили много предложения за изменения и допълнения на различни закони, включително и на Закона за културното наследство. На безобразията, които се позволява да се случват с културното ни наследство, трябва да се сложи край, а собствениците на тези безценни късчета от нашата история трябва да се задължат да носят отговорност. В противен случай, поради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история“, категоричен бе министър Минеков. По думите му никога не е била потърсена ясна отговорност от собствениците на тези сгради – недвижими културни ценности, паметници на културата.

„Изказвам огромна благодарност на пожарникарите, които за пореден път откликнаха толкова експедитивно и направиха всичко по силите си да намалят щетите от тези злонамерени действия и от бездействието на собствениците на бившия театър „Ренесанс.“, сподели още министърът на културата проф. Минеков.

Екип на NOVA опита да се свърже със собственика на сградата, но той не бе открит за коментар. По случая се води разследване, като се работи по всички версии, включително умишлен палеж.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.