Неизвестни пробиват дупки в ствола на дървото

Брутално посегателство срещу гигантска секвоя в столичния район „Овча купел”. Неизвестни пробиват дупки в ствола на ценното дърво и ги пълнят с нафта или препарат, алармират от инициативната група за спасяването му.

Дървото е една от забележителностите на квартал, смятат метните и казват, че са готови да дават денонощни дежурства за охрана на секвоята и да я спасят, ако някой готви отсичането й. Те дори са поставили символична ограда.

„Първото посегателство срещу дървото е от началото на годината. Някои дупки са с диаметър около 5-6 сантиметра и 20 см дълбоки. Виждаме, че наблизо има документи за строителство. Не можем да кажем, че са те. Според мен трябва със съдействието на общината да се намери работещо решение за всички – и за запазване на дървото, и за хората, които строят”, казва жител на квартала.

Дървото, символ на жителите на квартала, обаче се намира в частен имот и решението за съдбата й е на собствениците. Съкварталците споделят, че тя е в спомените им от детството и желаят да я запазят.

„Това, което направихме – подадохме дървото за регистрация като вековно към Изпълнителната агенция по околна среда. Поискахме от ресорния зам.-кмет и от „Улично осветление” да се провери дали и как това дърво може да се освети, за да бъде пазено. Поканихме собствениците, за да им връчим второ предписание, с което да ги задължим да опазват дървото”, обясни кметът на район „Овча купел” Ангел Стефанов. Според него проблем е, че санкциите за подобни посегателства са твърде ниски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.