Те ще са за месеците октомври и ноември

Стартира изплащането на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия в страната. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков. По думите му схемата е част от предприетите мерки във връзка с високите цени на електрическа енергия у нас. Програмата предвижда изплащане по 110 лв. на мегаватчас. 

СКЪПИЯТ ТОК: Държавата компенсира бизнеса със 110 лева за мегаватчас

"МС одобри програмата за компенсации. Подготвени са типови договори, като от днес започва същинското прилагане на компенсаторната схема. Енергийното министерство стартира подписването на договори с всички доставчици и производители на електрическа енергия. Настроенията на бизнеса също са добри, няма индикация, че някои няма да подпишат", обясни Живков. 

Програмата за компенсиране на небитовите потребители ще влезе в сила след одобрение от ЕК, каза още министърът и допълни, че нагласите са това да се случи в рамките на тази седмица. 

Омбудсманът поиска подкрепа за битовите клиенти на природен газ

Във връзка с изпратената препоръка от омбудсмана Диана Ковачева компенсации да получат и битовите потребители, Живков коментира, че решение по този въпрос ще има само след обсъждане с финансовото министерство. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.