Манипулация с вота е невъзможна, категорични са от ЦИК

Споровете около допълнителните машини, внесени в страната от "Сиела Норма", се надигна с нова сила.  След информацията за още 150 бройки, пристигнали у нас, политически сили и институциите влязоха в поредни пререкания. Версиите на управляващите, ЦИК и "Сиела Норма" за допълнителните машини имат леки разминавания за това кога ще се използват и за какво. Това, което категорично заявиха и от Централната избирателна комисия и от правителството е, че допълнителните машини няма да участват в предстоящите избори. От фирмата доставчик обаче отговориха, че устройствата са необходими за резервни части и евентуална смяна, ако някоя от използваните машини се развали за втория тур. Така има опасения, че решението на ЦИК може да доведе до липса на машини в част от секциите.

"ЦИК разполага с 12 800 машини и ако сметнем два-три процента, което е нормално да се случи щетимост, ние трябва да поддържаме наличност от около 400. А като странична дейност експерти от Грузия искат да видят по български опит да се внедри машинно гласуване", обясни изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. 

Директорът на „Сиела Норма”: Машините в склада няма как да влязат в изборния процес

Освен това според фирмата допълнителните устройства са необходими за подмяна на развалени машини между двата тура, но само с разрешение на ЦИК. Тодоров изрази притеснение, че след първи тук, когато поради щети при транспортиране ще има 100-200 ремонтирани или заменени машини, а няма да има достатъчна наличност. 

За да няма спекулации обаче от ЦИК вече забраниха отключването на допълнителните устройства до финала на изборите. 

Говорителят на правителството Антон Кутев от своя страна упрекна "Сиела Норма", че точно преди изборите вкарват допълнителни машини. 

Цветозар Томов: Нямаме представа за къде са предназначени допълнителните 150 машини

"Според мен се създава интрига, надявам се тази интрига да не е политическа. Не мога да разбера какъв е този хъс на "Сиела Норма" да вкара едни машини, част от които били за Грузия", коментира говорителят. 

Бившите управляващи от ГЕРБ отново видяха в допълнителните машини опит за манипулация на вота. Съмнения лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има и за картите, с които ще се  гласува. Отговор от вътрешния министър Бойко Рашков не закъсня. 

"Това са измислиците на Борисов, които той се опитва да противопостави на тези разкрития, които ние правим. Някой се готвил да прави "Костинброд", не разбирате ли, че той искам да се прави на жетва и някой да го съжалява. Нищо общо няма с истината това, което твърдия тоя човек", коментира вътрешният министър. 

В едно са категорични и правителството, и ЦИК, и фирмата доставчик. Манипулацията на вота с допълнителните машини е практически невъзможна. За целта ще е нужен заговор между няколко различни институции. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.