Около 470 милиона души в света страдат от захарен диабет

"Контролът на кръвната захар може да овладее болестта още на ниво преддиабет", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS ендокринологът д-р Дениз Бакалов.

Той разясни, че в преддиабетното състояние има повишени нива на кръвна захар на гладно. Диагностицирането му означава, че в следващите години има повишен риск да се изяви захарен диабет. И точно в този момент трябва да се предприемат мерки - промяна в начина на хранене, стила на живот, физическа активност, контролиране на теглото. 

Специалистът се съгласи, че може да се говори за световна пандемия от диабет, тъй като 470 милиона души са със захарен диабет, а 350 милиона са в преддиабетно състояние.

"Заради пандемията от COVID-19 се влоши състоянието на хората с диабет, както и възможностите за превенция бяха ограничени, често сега има пациенти с екстремно високи нива на кръвната захар, което се получава заради отлагане на посещения в лекарския кабинет", акцентира д-р Бакалов.

Доц. Карамфилов: Хората с автоимунни заболявания да се консултират преди ваксинация

Ендокринологът информира, че диабет тип 1 обичайно се среща в млада възраст и това е автоимунно заболяване, уврежда се панкреаса, развива се инсулинов дефицит, а тип 2 обичайно се диагностицира във възраст над 30  и 40 години, макар вече и по-млади хора да страдат от състоянието. Свързан е с наднормено тегло, хипертония, наследственост, в риска са и хора, които скоро са претърпели сърдечен инцидент.

Ръцете издават риска от диабет

Д-р Дениз Бакалов каза още, че има връзка между стреса и диабета, като той може да бъде отключващ фактор. Той добави, че за забранени храни вече не се говори за диабетиците, а количествата са важни. И все пак - нужно е да се ограничат или изключат бързите въглехидрати, бяла захар и бяло брашно, а също така комбинацията от алкохол и инсулин не е добра.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.