Лукашенко трябва да разбере, че поведението му си има цена, заяви председателят на ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна във Вашингтон с президента на САЩ Джо Байдън. Във фокуса на разговорите между двамата лидери е било ваксинирането на 70% от населението на света, посочи председателят на ЕК след срещата. 

"С американския президент Джо Байдън имахме много ползотворна среща. Освен за ваксините и пандемията, ние говорихме за конфликта между Полша и Беларус, както и ситуацията в Украйна. Важно е Лукашенко да разбере, че поведението му си има цена. Европейският съюз възнамерява да разшири санкциите си срещу Беларус, налагайки мерки както срещу физически, така и срещу юридически лица", обясни тя пред журналисти. Вашингтон също бил приготвил санкции на Минск, но ще ги обяви едва в началото на декември.

Двамата лидери са се договорили да проучат възможността за санкциониране на авиокомпании, улесняващи трафика на хора към Минск. Според Фон дер Лайен ситуацията на границата между Беларус и Полша не представлява миграционна криза, а опит на авторитарния режим в Минск да дестабилизира своите съседи.

 

 

По думите й разговорът с американския президент се е съсредоточил върху международни теми, включително пандемията от коронавируса. Фон дер Лайен подчерта, че въпреки напредъка във ваксинацията трябва да продължи да се проявява бдителност. Тя каза също, че с Байдън споделят обща позиция, че протоколът за Северна Ирландия трябва да остане в сила. По думите й двамата са обсъдили и темата за инфраструктурата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.