Документът ще важи 90 дни само на територията на България

Огромен интерес към издаването на сертификати за прекаран COVID-19. От днес всеки, който удостовери с лабораторен тест, че е прекарал вируса и има достатъчен брой антитела, може да получи сертификата. Документът ще важи 90 дни само на територията на България.

С отварянето на лабораториите, хората застанаха на опашка, за да проверят дали са имали среща с вируса. „Имам съмнение, че детето ми го е прекарало и не искам да го тестват като опитно зайче. Беше тествано вчера, искам да си има сертификат и да бъде свободно”, коментира една от чакащите.

Титърът, който трябва да бъде покрит - от поне 150 единици - не винаги означава 100-процентова защита срещу COVID-19. „Логиката на тази граница е, че лицето със сигурност е преминало през инфекцията”, коментира д-р Недялко Калъчев, който е управител на верига лаборатории.

„Когато говорим за ваксинация, антителата може да продължат да съществуват малко по-дълго време - между 4, 5 до 6 месеца. Затова при Pfizer се говори за бустерна доза след 6 месеца”, каза Александра Калъчева - служител в лаборатория.

„Каквито и да са нивата - винаги може да има пробив. Моят съвет към приятели и близки е, ако паднат под 500 единици – да направят първа или трета доза”, посочи д-р Недялко Калъчев.

Специалистите обръщат внимание още, че количеството на антителата ни срещу коронавируса невинаги означава и високо качество на защита. „Говорих с колеги в две големи болници – в момента имат пациенти, които са интубирани с четирицифрени стойности на антителата”, каза д-р Аспарух Илиев, който е завеждащ лаборатория в университета в Берн.

От лабораториите установяват и специфики по отношение на нивото на защита при различните полове.

Всички, които се изследват от днес нататък и покрият необходимия праг, могат да получат удостоверение, валидно 90 дни – както от лабораторията, където е направен теста, така и през сайта his.bg. „Възможност за грешки при взимането на пробите няма”, категорична е Александра Калъчева.

Подобен документ срещу висок брой антитела се получава и в още две европейски държави освен България – в Австрия и Швейцария.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.