Това съобщават от МЗ

След въвеждането на зеления сертификат в България са приложени общо 355 931 дози ваксини. 288 093 са имунизираните лица с първа доза от двудозовите ваксини и еднодозовата ваксина на Johnson&Johnson. Лицата със завършен имунизационен цикъл от 21 октомври до момента са 187 658 души.

2 014 130 дози от ваксините срещу COVID-19 са приложени у нас в периода от 12 май - 10 ноември. Лицата със завършен имунизационен цикъл за този период са 1 250 891, а само първа доза ваксина са получили 729 614 души. 33 625 души са си поставили бустерна доза иРНК ваксина. За същия период при децата между 12 и 17-годишна възраст са поставени общо 26 007 дози на производителите Pfizer и Moderna. В тази възрастова група със завършен ваксинационен курс са 10 950, а 4 107 - с незавършен.

За сравнение, в първия етап на ваксинационната кампания, от 27.12.2020 г. до 11.05.2021 г., вкл., са приложени над два пъти по-малко дози - общо 998 551. Тогава, към 11.05.2021 г., вкл., лицата със завършен имунизационен цикъл са 338 061 души, а 220 163 души са с поставена само първа доза ваксина срещу COVID-19. За същия период в детската популация са приложени едва 313 дози. Децата със завършен ваксинационен цикъл са 83, а тези с незавършен са 147.

Расте броят на ваксинираните ученици и учители

Въвеждането на зеления сертификат ускорява ваксинационния процес у нас, отбелязват здравните власти. От май до сега над 1 милион и 200 хиляди души у нас са завършили имунизационния си цикъл. „Т.е. в България се извършват достатъчно ваксинации, особено в последния месец, но това не е достатъчно”, коментира зам.-министърът на здравеопазването  д-р Тома Томов.

За последната половин година у нас са приложени и над 26 хиляди дози на деца между 12 и 18 години. „Това е завършен ваксинационен цикъл за общо 10 хиляди деца”, посочва Томов.

В имунизационния пункт в РЗИ-Благоевград признават, че в последните 3 седмици с почти 5 пъти е нараснал интересът за доза ваксина. На ден оттам минават почти 100 души, но според лекарите това не са достатъчно. Не липсват и такива, които питат за фалшив сертификат. „Всеки ден питат дали могат да си направят сертификат без да си поставят ваксина. Аз им казвам, че това е престъпление и ще викна полицията”, коментира д-р Павлин Янкулски от РЗИ-Благоевград.

В същото време има вероятност в Европа да започне доставка на нов ваксинационен препарат, след като ЕК одобри договор с френската компания „Вилнева”. Според експерти препаратът е по-различен от познатите до сега ваксини. „Тя съдържа цял вирус за разлика от другите ваксини, които дават информация само за един от вирусните протеини. Механизмът на произвеждане на тази ваксина е такъв, че вирусът е унищожен, тръгва се от вирусна култура, размножена върху човешки клетки, но след това те са обработени с физични и химични методи, така че жив вирус във ваксината със сигурност няма и тя не може да разболее”, казва проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

ЕК одобри договор с "Валнева" за закупуване на евентуална COVID ваксина

Към момента ваксината на „Вилнева” е на фаза 3, а клиничните изпитания са върху над 4000 човека, главно във Великобритания. Често пъти е сравнявана с препарата на „АстраЗенека”. „Оказва се, че по брой неутрализиращи антитела на 43-и ден тази ваксина е по-добра от „АстраЗенека” с около 25 процента”, допълва Петрова.

Засега това е единствената очаквана подобна ваксина срещу COVID-19, поставена на клинични изпитания в Европа, отчита Комисията. Към момента Европейската агенция по лекарствата не е издала положителна оценка за използването на този препарат. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.