Лидерът на ГЕРБ гостува в студиото на „Здравей, България”

Бойко Борисов гостува в студиото на „Здравей, България” на финала на предизборната кампания преди вота в неделя. Лидерът на ГЕРБ направи коментар по актуални теми и скандали от последните дни.

„Ако погледнем кой е най-подготвен за премиер в такива кризи - това съм аз. За мое голямо съжаление обаче и Румен Радев, и аз - едната част от българите не искат да изчегъртат нас, а друга - него. Можеше двама силни и опитни в кризата да се справят по-добре”, каза Борисов.

„Ако ние сме първи вече за трети път, не можем да държим стотици хиляди хора, гласували за нас, без да им дадем перспектива. Ако съм аз, това, което искат нашите избиратели - ще раздели държавата. Ако е партиен, след мен бих сложил Томислав Дончев - но и него няма да го възприемат, защото е обвързан с нас. Затова ще заложим на подобни хора от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си - говорил съм с него и имам съгласието му, но има значение дали ще е той, или подобен на Лозан Панов човек. На този кандидат за премиер ще му дадем 100% правото да избере министри и да ги договори с другите политически партии”, обясни модела, по който ще подходят от ГЕРБ. Каза обаче, че няма да залага на експертен състав. 

На въпрос от кого ще търсят подкрепа, Борисов бе категоричен, че ГЕРБ са партия на ЕНП, а техните естествени съюзници са „Демократична България” и формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

„В същото време обаче партията на Христо Иванов в предния парламент със своите гласове даде две от най-важните комисии на ДПС”, добави Борисов.

 

 

Той разясни и отношенията си с ДПС: „Когато съм имал работа с ДПС е идвал Карадайъ, идвал е и Пеевски с него - и сме договаряли за тези райони, където имат кметове, какво трябва да се построи или направи. Когато ми е трябвало те да ми подпомогнат бюджета, ДПС ми подкрепиха бюджета. Когато трябваше да купим F-16 нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ни трябваха ДПС. Така, че когато има нужда, или ако ни трябват, или ако те искат разговор с нас - ще се отзовем. За спекулациите - с ДПС бяха Христо Иванов, Слави Трифонов, Мая, Дончева и всички останали в предишния парламент срещу ГЕРБ”, каза още Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията, при която се стига до втори мандат: „Тогава аз ще им поставям условия. Сега аз ще дам само премиер и няма да поставям условия. После, когато не са се съгласили на този 100% чист вариант, да преговаряш с мен е трудно. Затова ние не искаме да разделяме. Но тогава те ще дойдат и ГЕРБ ще им разкажем, защото имаме повече опит, знания”, заяви Борисов. Той допълни, че едно от условията ще бъде да се постигне 70% ваксинация. 

Борисов обясни, че не се е изправил срещу Румен Радев, защото „имало по-добри кандидати”. „Лозан Панов, професорът Герджиков. Тук трябва обединител - аз съм работник, аз съм практически човек и затова народът ме е избирал три пъти”, уточни той. И каза, че никога не го е привличал президентският пост.

Кризата с COVID-19

Когато Румен Радев ходи някъде, нека да си покаже сертификата за ваксинация, призова държавния глава Борисов и показа своя в студиото. „Вследствие на антиваксърството на Кацаров пропуснахме месеци наред за ваксинация. Днес отново имаме 196 починали. По 200 човека на ден починали и Румен Радев казва, че това е успешно водене на кампания”, добави лидерът на ГЕРБ.

Разкртитията около магистрала „Хемус”

„Ако се твърдеше, щеше да има арестувани, парите да са хванати и доказани. Вярно е, че Румен Радев и компания убиха Севера и Северозапада. Магистрала „Хемус”, магистралата Търново - Русе, магистралата Ботевград - Видин са жизненоважни за тези региони”, коментира Борисов.

„Дали са 60 млн. или колко са - има си органи да го докажат. Ние като държава сме възложили „ин хаус” процедура, която е разрешена от ЕК, когато бързо трябва да се строи нещо. Откъде да знам, че са изтеглени. Вече една седмица чакаме да видим кой е този, кои чували са”, добави той.

„Единственото, което чухме е, че аз имам банка. И е станало през моята банка. Вчера вече съм завел съдебно дело да си го осъдя. Не са отпускани суми без банкови гаранции. Ако някой е нарушил това, носи наказателна отговорност. Политическата ни воля е била до 2024 г. до Варна да се стига, както до Бургас”, каза още Борисов.

Машините за гласуване

„Миналата събота говорих за машините. Истински се надявах това да не е истина. Не ми се вярваше, че могат да набутат машини в един, втори, трети склад и ЦИК да се изненада. Настана хаос. Бащата на всичко е Румен Радев - всичко се върти около него”, смята Борисов.

Снимките, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов

„Този случай за мен е приключил. Просто си търся един стар телефон - като го намеря, ще кажа какво имам предвид. Мен ме няма на нито една снимка. Снимат и си отиват. Взимат ги парите, не съм ги намерил. Пуснаха снимките, за да скрият машините, за да скрият всички тези работи. На Радев воайорството”, разясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.