Отчита се повишен брой желаещи да се тестват

Втори ден огромни опашки се извиват пред лабораториите в цялата страна за тестване за антитела. От вчера влезе в сила зеленият сертификат и за хората с антитела срещу COVID-19. Заради рекордния наплив в Пловдив на много места наличните тестове са пред изчерпване и това е напът да създаде нов проблем за лабораториите.

Елисавета Михайлова е изследвала защитата си срещу COVID-19 няколко пъти. Последно преди 4 месеца и тогава имала повече от необходимите 150 единици антитела. „В момента не ми е валиден. Доколкото разбрах трябва изследването да е направено след издаването на заповедта в четвъртък”, казва тя.

Доц. Петя Димитрова: Наличието на антитела не е достатъчно за защита от COVID-19

Само за ден лабораториите отчитат 5 пъти ръст на желаещите да се тестват. През една от манипулационните само вчера са преминали 800 души.

„За съжаление се оказва, че ние не разполагаме с достатъчно тестове. Към момента имаме около 200 теста, които ще стигнат може би за около 2-3 часа. След това ще бъдат изчерпани, но имаме уверение от нашите доставчици, че в съботния ден ще ни бъдат осигурени достатъчно количества”, коментира д-р Николета Димитрова, която е ръководител на лаборатория.

Имунолозите обясняват, че антителата се задържат средно между 6 и 8 месеца и в този срок има някаква защита от повторна инфекция.

Резултатът от изследването излиза за няколко часа. Цената варира според теста - често между 20 и 30 лева. За да не чакат на дълги опашки, някои от хората са си запазили часове още вчера, за да се сдобият със зелен сертификат днес. Той важи само у нас и е за 3 месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.