Акциите срещу купуване на гласове ще продължат до полунощ на 14 ноември, обяви вътрешният министър

Mасовите спецакции срещу купуването на гласове предизвикаха остри реакции и нови престрелки между настоящи и бивши управляващи. Полицейските операции срещу купен вот ще продължат до полунощ на 14 ноември, обяви вътрешният министър. А равносметката от началото на кампанията досега  показва: общо 38 задържани за 24 часа и около 1 милион лева иззети при акциите.

“За голямо съжаление трябва да обърна внимание, че сме свидетели отново на такава криминална активност на две политически партии у нас – ГЕРБ и ДПС”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Полицейски акции срещу търговията с гласове в страната (ОБЗОР)

И предположи откъде идвали парите, според него. ” Това става с асфалтовата сага с България. Във Варна парите, които са били приготвени за раздаване на хората, са около 200 хиляди по списъци с рекламни материали на ГЕРБ. В Русе също. Намерени са общо 200 хиляди лева. Там подготвката е била за ДПС”.

Реакцията на ГЕРБ не  закъсня. От партията видяха предизборно раздаване на бонуси в силовото ведомство. „Най-големите купувачи на гласове се намират в служебния кабинет. Един от тях е Бойко Рашков, който раздава по 650 лева бонуси преди изборите на служителите на МВР”, посочи Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ.

МВР пусна запис на бивш вътрешен министър с криминалния контингент (ВИДЕО)

ДПС не коментираха темата. А престрелките продължиха. От МВР разпространиха запис от 2005 г.: “Има материали в МВР, които разсекретихме, какво е било поведението и с какво се занимавал този бивш служител на МВР, впоследствие издигнат до поста МВР министър от Борисов и как той е контактувал и със собствениците на „Делта гард” и с известните на цялото общество Маргините, и с Митьо Очите, как са били наблюдавани от служители на МВР при техни странни пътувания до например до Слънчев бряг, където е установено по безспорен начин, че там в колите са наред с някои криминално проявени лица”, категоричен в силовият министър.

„Бойко Рашков борави с твърдения, които са недоказани и неговите твърдения всеки път, когато казва нещо подобно се оказва недоказуемо и несъществуващо. Той твърдеше, че Борисов има банка, той твърдеше, че някой подслушвал незаконно”, посочи от своя страна Даниел Митов от ГЕРБ.

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи още, че бившият шеф на дружеството "Автомагистрали" Стоян Беличев е напуснал страната веднага след акцията на ГДБОП след случая "Хемус". От NOVA потърсихме Беличев по телефона, но той беше изключен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.