Органите на реда проверяват има ли нарушения

Часове ни делят от развръзката на политическия пъзел, който така и не успяваме да подредим през последните месеци. Днес е ден за размисъл и всякаква агитация е забранена. В страната и чужбина подготовката за вота тече с пълна сила, а полицейските акции срещу търговията с гласове у нас продължават.

Ден за размисъл преди парламентарния и президентския вот

Вчера спецчасти окупираха десетки населени места в страната в опит да открият предизборните нарушения. В благоевградско село имаше два ареста и изземване на списъци с хора, за които се предполага, че контролират вота. Имаше акции и в Сливенско – там в краен квартал полицаи влязоха в хранителни магазини. В Бургаско също имаше засилено присъствие на жандармерия - отново в магазините имаше полиция и разследващи. Счита се, че хора предлагат на пазаруващи на версия да им опрощават средствата, като им предлагат да гласуват за даден кандидат. В Буковлък също имаше арести, а в Комарево бяха задържани синът на кмета и самият кмет. В Сливенско също имаше акции през вчерашния ден. Там бяха задържани трима души.

Полицейски акции срещу търговията с гласове в страната (ОБЗОР)

Тази сутрин спецчасти блокираха централната част на село Градец. Претърсвания имаше на няколко адреса. Бяха иззети списъци с имена от търговски обекти. А в бензиностанция бяха открити тетрадки с имена на хора, зареждали на версия. Образувани са 3 преписки. Жена на 37 години в село Кипилово пък е дала показания във връзка с това, че е предоставяла пари за гласуване за определена партия. Тя отрече и заяви, че е била натопена. „Натопена съм от човек от селото, с когото имам конфликт. Хората, на които уж съм давала пари, уж са от нейното семейство”, каза тя.

Други не скриха, че са взели пари за да гласуват.

"По 100 лева върви гласът. Взмаме паричките, отиваме, взимаме си биричка, взимаме си кебапчета, обличаме децата. Значи с жена ми днес ще вземем 200 лева, отивам да взема децата, за да вземем ядене и пиене. И сега ще гледаме да гласуваме пак, ама срещу парите", сподели мъж.

Междувременно задържаха служител на „Паркинги и гаражи” в Благоевград по подозрения за участие в схема за купуване на гласове. За него е събрана информация, че е предлагал между 40 и 60 лева за глас. В жилището му са намерени списъци с имена, ЕГН-та и изборни секции. По информация на NOVA всички хора в списъците са установени, като част от тях вече са признали, че са получили по 40 лева за гласа си. Съседите на задържания не знаят той да е участвал в схема за купуване на гласове.

 

 

Акция на полицията и в Търговищко. В деня за размисъл село Могилец осъмна с по пет кубика дърва, доставени пред домовете на повечето жители. Някои от хората не знаеха кой им е докарал дърва за огрев. Други твърдяха, че са ги платили на преференциални цени по 90 лева на кубически метър. Оказа се, че дърветата нямат марки, превозни билети и част от тях са неясен произход. Някои жители на Могилец побързаха да ги приберат, въпреки че им бяха съставени протоколи и не биваше да не ги пипат. В акцията на полицията се включиха и горски служители, които проверяват произхода на дървесината.

В София жандармерия влезе в квартал "Факултета". Според източници на NOVA се проверява информация, че служители на Трето районно управление прикриват купуване на гласове в района.

При акция на полицията в Монтанско, насочена за предотвратяване на престъпления срещу политическите права на гражданите в село Сливовик, община Медковец, е арестуван мъж на 55 години, който уговарял хора в центъра на селото да гласуват за определена партия на парламентарните избори и за определена президентска двойка на президентските избори, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.

При обиск в дома на същия мъж в селото са открити списъци с много имена на хора и големи суми пари в левове и евро. Намерени са двама свидетели, които заявили, че са получили от същия човек по 100 лева, за да гласуват по определен начин на изборите. Двамата са предали на полицията взетите от търговеца на гласове пари - общо 200 лева и предварително попълнена бюлетина, която той има дал, за да пуснат в урната. Разследването на случая продължава, образувано е досъдебно производство, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

При акцията са проверени още адреси в Лом и други селища от област Монтана, но списъци и пари не са открити.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Георги Манев, Мартин Георгиев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.