Защо взимаме малко, но плащаме много?

Животът у нас поскъпва. С всеки изминал месец парите, които харчим за седмичния си пазар, се увеличават. Така ли е обаче в цяла Европа? Решихме да направим експеримент - до Европа и у нас с пет основни продукта - мляко, яйца, олио, сезонен зеленчук и хляб. В пазаруването се включиха Лондон, Ница, Рим и Благоевград.

Първа спирка из Европа е луксозният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, хляб и олио. Веригата е среден ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно. Олиото е на промоция, но единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, разбира се, но все пак за стоките от първа необходимост – хляб, мляко, яйца, зеле и олио екип на NOVA плати 10 евро и 75 цента, което прави малко над 20 лева. 

Колко средства са необходии месечно, за да живее нормално българинът?

Следваща спирка Рим – Италия. Почти 2 години на рестрикции и нисък оборот за икономиката, високи цени на енергийните източници на международните пазари, недостиг на основни суровини - това са причините поради които цените в Италия са поскъпнали с 3 процента. И все пак, ако преди около 2 години си купихме пица и бира за 10 евро, то сега ще трябва да се дадем доста повече от 3 процента отгоре.

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, но сметката е с повече от евро по-малко.

В Англия разнообразието е голямо за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите продукти.

Ще поскъпне ли хлябът заради скок в цената на суровините

И от Европа - до у нас. В един от хранителните магазини в Благоевград олиото е 3,50 лв., а зелето - 1,50 за килограм.

Оказва се, че България е на третото място по най-скъпи продукти. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, хляб и олио щеше да ни струва 20 лева, в България струва 12, а в Обединеното кралство 10. 

Защо взимаме малко, но плащаме много и докога така – темата коментираха Богомил Николов от „Активни потребители" и Адриан Николов от Института за пазарна икономика в студиото на „Събуди се”.

„В последната година действително виждаме поскъпване най-вече на горивата. Има динамика и при храните. Има сериозно изменение и при стоките, които най-основно формират домакинските бюджети”, каза Адриан Николов.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.