Според нея Беларус играе главна роля в "този руски план”

„Русия води война тип „матрьошка” по отношение на енергетиката, а Беларус играе главна роля в този руски „план”, заяви в ефира на „Офанзива” бившият посланик на България във Вашингтон Елена Поптодорова, която е и вицепрезидент на Атлантическия клуб.

Путин: Русия няма нищо общо с кризата на границата на Беларус с Полша

Преди дни се появи информация, че ще бъдат изградени военни бази в България и Румъния. Началникът на отбраната у нас побърза да опровергае информацията. Според нея в Черно море има нечуван дисбаланс на силите. Поптодорова посочи, че руските сили в акваторията на Черно море са 10 пъти по-силни и обществото някак е свикнало Русия да контролира територията. Затова и страната реагирала чувствително на действия, които целят да покажат, че има и други по това крайбрежие.  

„Русия води война тип „матрьошка” по отношение на енергетиката. Първото е „Северен поток” 2. Битката на Русия да постигне сертификация и пускане на „Северен поток” 2. Това е едната матрьошка. След това идва втори план на война – срещу европейската регулация, срещу антимонополните норми на ЕС. Всъщност голямата и истинска война е за Украйна и срещу Украйна”, смята Поптодорова.

Според нея Беларус и Лукашенко са най-добрият пример за тази война. Тя е на мнение, че Беларус има скрит коз в ръкава – че може да спре електроенергията за Украйна.

Беларус заплаши да спре газа за Европа

„Такива признаци има. Само вчера имаше неофициално предупреждение, че съюзниците от  Алианса трябва да са подготвени за руска офанзива. Дали това ще се случи, не е ясно, но заинтересованите наблюдатели го отбелязват. Беларус играе главна роля в този „план”, смята бившият посланик.

Изтеклата седмица даде много поводи да се обърне поглед към Съединените щати. Неочаквано за всички кандидатът на републиканците Глен Янгкин спечели изборите във Вирджиния и ще бъде новият губернатор на щата. В същото време Сенатът одобри инфраструктурния план на президента Джо Байдън на умопомрачителната стойност от 1 трилион долара.

„Ако това бъде проведено успешно, ще даде добри аргументи за предстоящите избори. В този срок от година, ако този план бъде приведен в изпълнение, това означава подобряване на абсолютно конкретни параметри в САЩ. Ясно е пипната неврологичната част на ежедневието в САЩ. Истината е, че има райони, които остро се нуждаят от подкрепа и развитие”, посочи тя.

Подробности гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.