Евакуирани са 6 болни от две съседни стаи в отделението

Трима души загинаха при пожар в COVID отделението на болница "Хаджи Димитър" в Сливен. Най-вероятно загиналите мъже са се задушили. Загиналите са мъже на възраст 66, 70 и 81 години. Няма обгазени.При тежкия индицент няма пострадали пациенти от другите стаи, както и медицински персонал.

Пожарът вероятно е предизвикан от запалена цигара. Беше направен и втори оглед на място. Прегледана беше и електрическата инсталация, за да се направи електро-техническа експертиза.

Сигналът за огъня е получен към 2.40 ч. тази нощ. Задействала се е и противопожарната уредба в болницата. За минути пристигат два екипа на пожарната. Пламъците тръгнали от стая на четвъртия етаж. Евакуирани са и хора от съседни стаи. Бързата намеса на пожарникарите е успяла да предотврати още по-голяма трагедия.

 

Вероятната причина за пожара е запалена цигара от настанен в лечебното заведение. Това стана ясно след разговор на здравния министър д-р Стойчо Кацаров с директора на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен. 

 

„Потвърждавам: три са жертвите в отделението. Сигналът е подаден в 2.39 ч. тази нощ. Веднага на място се отзовават два екипа. Горя стая на четвъртия етаж на болницата в отделението за пациенти с COVID-19. Дежурен екип е останал на място до 04.20 ч. В болничната стаята са открити двама починали и един пострадал с множество изгаряния, който е откаран от екип на ЦСМП – Сливен, като по-късно е починал от нараняванията. Евакуирани са шестима болни от две съседни стаи в отделението. Пожарът не е тръгнал от кислородната инсталация”, обясни директорът РД „Пожарна безопасност” Сливен комисар Владимир Демирев.

 

Извършва  се втори оглед на място. Преглежда се електрическата инсталация, ще бъде възложена и електро - техническа експертиза. При пристигане на болничния персонал се установилo горене в болничната стая на 4-я етаж в COVID отделението. Предприети са незабавни действия за евакуация на пострадали и за гасене. При това са открити двама загинали мъже. Трети, който също е пребивавал в стаята, е бил изведен, но в много тежко състояние - изгаряния над 90%. Той е бил транспортиран в клиниката по изгаряния в Пловдив, където е починал. Сестрите от отделението твърдят, че не  са могли да влязат в стаята. Отвътре е било заключено, като ключът е бил вътре в ключалката. Отнело е време да се разбие вратата.

Източник: БГНЕС

Запалване на цигара според управителя на болницата е причината за пожара довел до три жертви.

„Този пациент - имаме сигнали от сестрите, че си е искал цигари, че е бил недисциплиниран. Усилвал си е кислорода - когато трябва и не трябва”, посочи д-р Пенко Пенков, управител МБАЛ „Хаджи Димитър”.

 

 

Вероятно мъжете са починали от задушаване при пожара, след като са се запалили леглата. Според пожарникарите пожарът в стаята се е разгарял дълго преди подаването на сигнал.

„Поне половин час е имало развитие на огъня преди подаване на сигнала”, твърди комисар Владимир Демирев.  По време на пожара са евакуирани още петима пациенти от съседните стаи. Няма опасност за живота им.

 

Репортер: Георги Манев

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.