Изборният ден премина без напрежение

Традиционно желаещите да упражнят правото си на гласв в Турция и на тези избори бяха много. Оправдаха се очакванията за висока избирателна активност. В турския град Чорлу вчера гласувалите са над 8 хиляди души, което е рекордно постижение, в сравнение с изборите през юли месец.

Рекордно висока избирателна активност в Чорлу

Дълги опашки, хиляди желаещи да гласуват и висока избирателна активност. Тaка премина изборният ден в Турция. В Чорлу гласуваха около 8000 души, което е рекорд и е с около 3 пъти повече спрямо гласоподавателите през юли. Въпреки многото хора, които упражниха правото си на вот, до сблъсъци и сериозно напрежение не се стигна. В Чорлу не бяха регистрирани и сериозни нарушения или технически проблеми с машините за гласуване.

За да поговорим за избори. И политически, и житейски екип на NOVA се срещна със съседите Гюрсел и Шермин. Той работи във фабрика. А тя е преводач и заедно със съпруга й имат аптека. И двамата са родени в България. А днес живеят врата до врата в Чорлу. И двамата казват, че политиката ги интересува. И винаги ходят до урната.  За тях гласуването с машини е удобство. Но за други, признават те, е трудност. 

 

 

„Някои наистина не говорят български. Това се усеща повече в младото поколение. Почти не знаят български. Това е вярно”, обясни избирател. Че това е вярно си пролича и по време на изборния ден вчера. 

На тези избориа в Чорлу гласуваха около 8000 души. По-голямата част от тях отказаха да се изправят срещу машината и избраха бюлетината.  А сред последните гласували беше и Гюлхан. 

Точно в 20 часа местно време и 4-те секции в едно от училищата в Чорлу затвориха врати. През следващите дни книжата ще бъдат изпратени в България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.