"Кирил Петков и Асен Василев танцуват като нестинари върху жаравата", смята журналистът

"Има пълен паритет между партиите на протеста и статуквото", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS журналистът Валерия Велева.

За "Продължаваме промяната" Велева смята, че в момента Кирил Петков и Асен Василев танцуват като нестинари върху жаравата и хората, които ги харесват, им се възхищават.

"На БСП й предстои разслоение, същото ще се случи и с ГЕРБ, когато Бойко Борисов се оттегли", заяви още тя.

Според нея не само БСП, но и цялата политическа система ще изчезне и вече няма да има традиционни политически партии, а такива обвързани с бизнес и корпорации, които няма да имат идеология, а всичко ще минава през интереса. Въпроси като този с РС Македония няма да минават през историята, а през бизнес интересите.

Велева заяви, че от Корнелия Нинова и БСП зависи съставянето на новото правителство, защото така са разпределени мандатите. За нея би трябвало да има оставки и от БСП, но ситуацията е такава, че е нужно да се запази стабилност.

Валерия Велева смята, че правителство може да има само между четворна коалиция, от която ще отсъстват ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но между останалите четири - "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" има спорни въпроси. Тя очаква да се види кой къде ще отстъпи, а ще има и натиск отвън, включително и по въпроса за влизането на РС Македония в ЕС.

"ГЕРБ ще бъде силна опозиция в следващия парламент, но това, което се случи с тях на изборите, е и личен удар по егото на Бойко Борисов", това каза в предаването журналистът Явор Дачков.

Според него моделът Борисов - Пеевски е нанесъл сериозни щети на политическата система у нас. За Дачков е напълно възможно да се озовем в перманентна криза, а вероятността за нови избори е значителна.

"Оставането на Нинова като лидер води до падане на гласовете, тя трябва да подготви оттеглянето си и да посочи наследник. БСП е изправена пред изчезване. Идва нова левица в лицето на "Продължавамем промяната" - либерална левица", смята той за бъдещето на социалистическата партия.

Друг път пред БСП той вижда в обединение между Кирил Петков, Румен Радев и новите в БСП.

Дачков вярва, че нови избори ще бъдат самоубийствен акт, така че ще се търси непременно съставяне на правителство, а партиите ще помогнат отговорността да падне изцяло върху Кирил Петков и Асен Василев.

За президентските избори Явор Дачков вижда Румен Радев с нов мандат, но трябва да се отчете и притесненията от ниската избирателна активност и демобилизацията, докато в лагера на проф. Герджиков ще има мобилизация.

"Ако Радев спечели, трябва да си изгради професионален екип, защото в момента такъв няма", заключи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.