45% от населението се е срещало с вируса, смята математикът

През следващите две седмици прогнозите са да паднем под 2 хиляди заразени на ден и под 100 човека починали с COVID-19. Това каза в ефира на „Твоят ден” математикът проф. Николай Витанов. По думите му очакванията са дифузното разпространение на вируса да спре.

„Има три възможни сценария. Първият е оптимистичният - да паднем под 2 хиляди заразени и под 100 човека смъртност. Вторият - тези цифри да не се постигнат. Третият сценарий е най-страшният - спадът на спре и броят на заразените пак да тръгне нагоре, което ще гарантира един ужасен декември месец”, коментира математикът.

Според него предпоставки за реализирането на някои от лошите сценарии ще са прибирането на сънародниците ни от чужбина, както и връщането на учениците в клас. Спад на ентусиазма за ваксиниране също ще промени данните, допълни проф. Витанов. 

„Към момента около 45% от населението се е срещало с вируса”, обясни още той. И прогнозира, че до налагане на локдаун няма да се стигне.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.