Пристигнаха последните документи от Пловдив-град и Пловдив-област, които се обработват

ЦИК не може да обяви още официално балотажа за президент и вицепрезидент. Документите от Пловдив-град и Пловдив-област пристигнаха, но трябва да се обработят. Тогава ще бъдят обявени резултатите и ще започне подготовката за втория тур.

Притесненията на ЦИК са, че може да има затруднения при доставянето на машините за гласуване в чужбина, но са готови за местата, докъдето не достигнат, да бъде осъществено гласуване с хартиени бюлетини.

"Изборите преминаха без особени проблеми с машинното гласуване. Резултатите, публикувани на сайта на ЦИК няма да претърпят промяна, но все още не можем да ги обявим като окончателни", това каза на брифиниг на ЦИК зам.-председателят Цветозар Томов.

"В момента се прави анализ на пристигналите данни, като той приключи за изборите извън страната и е в ход за вътрешните протоколи. Но трябва да пристигнат документите от двата пловдивски региона. Ние трябва да обявим резултатите по закон в рамките на днешния ден. Не се съмняваме кои ще са участниците на балотажа, но не можем да започнем и логистичната подготовка за втория тур без окончателно да са обработени всички данни", обясни говорителят. 

Той не смята, че ще има проблеми с доставянето на машините за балотажа в страната, като това ще е по-трудно в чужбина.

Томов съобщи още, че всички дефектирани машини ще бъдат подменени или ремонтирани за втория тур на президентските избори.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.