Те обявиха, че нямат никакви съществени различия

Стартът на политическите совалки вече е даден. Победителите във вота - "Продължаваме Промяната", очертаха параметрите на преговорите за ново правителство. Партиите вече начертаха и червените линии, от които няма да отстъпят. 36 часа след изборите – старт на преговорите за правителство.

„Смятаме още днес да влезем в разговори с другите лидери. Трябва да направим А отборът на България”, заяви Кирил Петков.

Възможната коалиция била с всички, без ГЕРБ и ДПС.

Янев: Потенциалната коалиция трябва да бъде от партии с различен мироглед

„И с Корнелия Нинова, и с Христо Иванов, и със Слави се чухме - в случая аз се обадих, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, добави Петков.

А общата работа е този път страната ни да има редовно правителство,  обясни Петков.

Кои ще са министрите трябвало да се реши заедно – от всички партии, обясниха от „Продължаваме промяната“. Но вече имат и готови имена.

„Аз да съм министър-председател, Асен да е финансов министър. Но ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев например, бихме се вслушали”, каза още Петков.

Няколко часа по-късно,  на масата за преговори седнаха от „Демократична България“.

„Имахме 3 срещи днес и всички те бяха много конструктивни. В тях обсъждахме процеса за влизане в преговорния период. Ще говорим за политики и всяка една от партиите ще даде своите най-добри специалисти. Ще гледаме общите допирни цели и трябва да излезем с истинска програма. Тя ще бъде подробно разписана и ще има дати. За първи път ще има едно добро коалиционно споразумение с ясни посоки”, това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков след срещата на партията с „Демократична България”.

Той добави, че днес среще е имало и с БСП и „Има такъв народ”.

„Обнадеждени сме и гледаме с оптимизъм на случващото се. Нямам никакви съществени разлики в мандатоносителите „Продължаваме Промяната”. Аз съм в оставка и ще искам мандат за подкрепа на тяхно правителство”, заяви съпредседателят в оставка на „Демократична България” Христо Иванов.

„Видяхме достатъчно примери как може да не се направи правителство. Смятам, че сега можем да покажем как се прави”, добави Иванов.

Готови да преговарят за правителство са и от БСП.

„Приехме тази покана и сега ще бъдем – разумни, диалогични, отговорни и принципни хора. Трябва да има работещо правителство и парламент”, заяви Корнелия Нинова.

В очакване на покана от „Възраждане“ казаха условията си за подкрепа.

„Можем да разговаряме с всеки един, ние сме много диалогични. Преди да започнем разговори искаме да разберем ще отпаднат ли всички ограничителни мерки”, каза Костадин Костадинов.

От „Има такъв народ” запазиха мълчание.