Причината е нарастващият брой заразени с COVID-19

Мюнхен отмени провеждането на коледния си базар, който привлича над 2 милиона посетители, заради нарастване на броя на заразените с коронавирус, съобщи днес кметът Дитер Райтер, предаде Франс прес.

Това е първият голям германски град, който тази година взема такова решение, изправен пред нова, по-заразна епидемична вълна. Южната провинция Бавария е един от най-засегнатите региони.

Това е горчива новина, но драматичната ситуация в нашите болници и изключително бързото нарастване на броя на заразените не ми оставят друг избор, заяви кметът в съобщението си.
Северният баварски град Нюрнберг обаче, чийто коледен базар е световно известен, вчера обяви, че е решил въпреки всичко да го проведе. Новото тази година е, че базарът ще започне на 26 ноември на четири различни места, за да се избегне струпване на хора.

Кметът на Мюнхен, вторият по големина германски град с над 1,5 милиона души население, обясни решението си с нежелание да се изпраща лош сигнал в момент, когато градските болници са изправени пред бедствена ситуация, както изтъкват техни служители.

Германия, както и останалите немскоговорящи държави, е изправена пред взрив на новозаразени заради по-ниския процент на ваксинирани, 67,6%, в сравнение с целите, които си поставя федералното правителство.

Бавария, чиято столица е Мюнхен, е тежко засегната от тази вълна с показател от над 500 заболели на седемдневна база и е на трето място след провинциите Саксония и Тюрингия, които са още по-силно засегнати.

Днес в Германия заболеваемостта на седмична база достигна нов рекорд - над 312, а броят на новозаразените за денонощие е 32 048, съобщи институтът "Роберт Кох".

Коледният базар в Мюнхен трябваше да започне на 22 ноември. Зарази пандемията миналата година във ФРГ бяха отменени всички традиционни коледни базари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА