И 4-те формации тръгват с нагласата да направят правителство

Още от понеделник очакваме на масата за преговори да седнат експерти на 4-те партии, които ще се опитат да управляват заедно. Това са "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП.

И 4-те формации тръгват с нагласата да направят правителство. Първо обаче искат да набележат политиките, а след това ще говорят и за имената в новата власт. Според участници в преговорите - за да се разпише подробна управленска програма ще е нужен близо месец. А обещанията са, че всички преговори ще бъдат публични и няма да има скрити договорки.

Антон Кутев подаде оставка като говорител на правителството

Етап 2 от преговорите за новата власт вече е в ход. А задачата – да се напише обща управленска програма.

„Целта е да има изключително подробно споразумение, което да е стотици страници и да бъде подготвено публично,за да няма съмнение, че има някакви задкулисни договорки”, заяви Борислав Сандов от „Демократична България”.

За целта – експертите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП ще седнат на масата за разговори. И приемат съставянето на кабинет като мисия възможна.

„Подходът е много различен. Има реална диалогичност, няма високомерие, няма – „елате при мен, аз нещо да ви кажа“,  напротив – те ходят при останалите, те са добронамерени”, добави Сандов.

„Сега има шанс да има стабилно мнозинство в Народното Събрание, на реалната промяна, в което БСП има всички възможности да участва. Разговорите вече започнаха”, заяви Крисиан Вигенин от БСП.

За да не провалят преговорите обаче партиите първо щели да говорят за политики. Едва след това за министри.

„Като тръгнем да делим пропорциите, баниците и т.н – винаги се стига до конфликти”, смята Сандов.

Ицо Хазарта: Този път имаме човек, време е за промяна

„Първото, което ще направим е да говорим по политика. Твърде рано е да спекулираме за каквото и да е било”, добавят от БСП.

Покани да запазят местата си на „Дондуков“ 1 към този момент не са получавали и министри от служебния кабинет.

„Не са водени такива разговори”, каза транспортният министър Христо Алексиев. За такива разговори отречат Виолета Комитова, Георги Панайотов и Иван Демерджиев.

Ако все пак покани пристигнат, решенията на някои от министрите щели да зависят от няколко фактора.

„Бих приел при определени условия – ако правилно са поставени приоритетите, задачите, аз нямам проблем да работя и в екип с Асен Василев и Кирил Петков”, каза образователният министър акад. Николай Денков.

От „Има такъв народ“ вече заявиха, че ще подкрепят правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.