Вътрешният министър излезе с нови разкрития

Напрежение заради купуване на гласове преди балотажа в неделя. МВР отчете, че досега в акциите срещу търговията с вот са задържани над 140 души. В дома на кандидат-депутат са открити изборни протоколи. Вътрешният министър излезе с нови разкрития и обвини турските власти в намеса във вътрешните работи на България. А ЦИК обяви разпределението на мандатите в 47-мото Народно събрание. Имената на депутатите ще станат ясни до неделя.

По данни на МВР по време на полицейска акция от 3 ноември насам са направени 4516 проверки за купуване и продаване на гласове. Констатирани са 154 престъпления, като 122 от тях са против политическите права на гражданите. Министърът на вътрешните работи обвини основно две партии в търговия с гласове. 

Полицията отчита рекорд при разследванията за купуване на гласове, с 30 повече от предходните предсрочни избори.

„За такива политически престъпления отново рекордьорите са ГЕРБ и  ДПС, които поставят знак на равенство между борбата с престъпността и репресията. За нас не е тайна, че те си партнитрат помежду си под повърхността и с гласове”, обяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Рашков: Турция се меси в изборите в България

Един от случаите е от село Горно Камарци, където по думите на Рашков в къщата на кандидат-депутат от ДПС са открити изборни материали. Според разследващите кандидат с инициалите С.З. давал по 50 лева на глас. Според източници на NOVA става дума за Сандо Захариев.

„В дома му са открити контролните талони от самите избори, за да може този, който е получил парите да докаже с това, че е гласувал за ДПС”, каза още Рашков.

Иззети са близо 8000 лв. След разпити 7 души са потвърдили, че гласът им бил купен в полза на Захариев.

На адреса Сандо Захариев не беше открит. От избирателната комисия в Априлово твърдят, че материалите могат да се дават единствено на застъпници и наблюдатели. На пресконференция от МВР показаха и клип, на който човек от Бяла Слатина твърди, че е получил пари, за да гласува.

„Дали ще кажат, че това не е покупко-продажба в момента?”, обясни Рашков.

От ГЕРБ отговориха с писмена позиция. Според тях след дни мълчание Бойко Рашков бил „активиран да разказва измислици”. Според бившите управляващи Рашков не е посочил нито едно доказателство за твърденията си. ГЕРБ твърди още, че продължават политически репресии срещу техни хора.

Министърът на вътрешните работи намекна и за намеса на Турция в изборите у нас.

„Поведението на някои представителни органи в Турция може да се тълкува, след като касае директно политически процес у нас - избори за формиране на висшата държавна власт, като намеса във вътрешите работи на Република България”, обясни Рашков.

След разкритията Външното ни министерство привика посланика на Турция у нас. София е заявила пред представителя на Анкара желание турски институции и официални лица да се въздържат от пропагандни действия. От ДПС запазиха мълчание по темата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.