Темата коментират Димо Гяуров и Милен Керемидчиев

"Последици за Турция трябва да има, тя се меси периодично във вътрешните ни работи и се заиграва с едническата карта на България". Това заяви в студиото на "Твоят ден" Димо Гяуров, бивш директор на Разузнаването по повод дипломатическото напрежение, породено от изказване на Бойко Рашков за намеса на южната ни съседка във вота 2 в 1. 

По думите му фразата "български етнически модел" се използва за печелене на избори и поддържане на влияението върху българските мюсюлмани. "Нужни са анализ и законодателни промени, защото България не е способна да контролира такъв огромен брой секции на турска територия и безобразията ще продължат", коментира Гяуров.

От своя страна дипломатът Милен Керемидчиев смята, че ниската избирателност дава шанс на Ердоган да постави ДПС на много добро ниво. 

"Не мисля, че Ердоган ще използва мигрантите като отговор срещу нас, защото ще бъде прекалено явно. Все пак трябва да защитаваме нашите граници", подчерта той. И допълни, че с привикването на посланика във Външно министерство България показва, че не одобрява намеса в суверенитета си.

"Отговорът на Турция е показване на мускули - "вие няма да ни казвате какво да правим". От гледна точка на дипломацията е консултации, това показва, че отношенията са достигнали до много ниско ниво. Най-високото ниво на дипломатическа враждебност е обявяването на дипломат за "персона нон грата".

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ 2 в 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК