Вижте списъка

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви списъка с избраните народни представители в 47-ото Народно събрание.

СПИСЪКА С ИМЕНАТА ВИЖТЕ ТУК

Кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни изборни района, са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани. Еднодневният срок започва да тече от второто по ред публикуване на решението на ЦИК на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА. Заявлението трябва да е в писмена форма, саморъчно подписано и следва да постъпи в ЦИК в обявения срок.

В случай че кандидатът не подаде писмено заявление в този срок, ЦИК го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за кандидат за народен представител.

ОФИЦИАЛНО: ЦИК обяви кой колко депутатски места получава в 47-ото НС

Седем политически партии ще прекрачат прага на 47-ия парламент на страната ни. Победителят на вота - "Продължаваме Промяната" ще има 67 народни представители,  ГЕРБ-СДС пък ще разчитат на 59 свои депутати, ДПС ще седнат на 34 банки, БСП на 26. "Има такъв народ", които в предишния парламент бяха с най-много депутати, сега имат - точно 25. 16 са местата за "Демократична България", а най-малките - "Възраждане" ще пишат закони с 13 депутати.

Така можем да направим и сметката за бъдещата коалиция. Преговори за общо управление вече се водят между 4 формации - те заедно имат 134 гласа. Напълно достатъчно, за да направят правителство. За целта са нужни 121 гласа.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.