Кога ще са ясни имената на министрите в новия кабинет?

18 теми и шест дни за написване на управленска програма. Такава задача са си поставили преговарящите за общо управление партии. „18 отбора по 18 теми от всичките коалиционни партньори, това ще се излъчва онлайн”, обясни съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Така във вторник заедно на масата за разговори ще седнат по трима експерти от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. „Много са конструктивни разговорите до този момент и сме големи оптимисти, че България ще има правителство”, коментира Петков.

ПП: Не сме обсъждали имена на министри

Имена на министри до този момент не са обсъждани, категорични са от „Продължаваме Промяната“, като най-рано в следващата седмица щяло да започне реденето на проектокабинета.

„Имена ние не сме казвали на никой, по никакъв начин. Първо организираме политиките, заедно. Ще се излъчва онлайн, няма да е нищо тайно. След като уточним политиките – ще говорим за самите отбори. А отборът на България – най-добрите експерти”, допълни той.

Покана да остане в правителството до момента не е получавал и силовият вицепремиер Бойко Рашков. По думите му това е въпрос, който ще се решава в бъдеще.

Място в следващата власт нямало да си търси Мая Манолова, чиято партия остана извън 47-то Народно събрание. Така партиите имат четири дни да изберат кои свои хора да изпратят в преговорите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в профила си в социалните мрежи, че ще положи усилия да има правителство. На този фон - напрежението на "Позитано" 20 продължава да расте. В интервю за партийната си телевизия Нинова обяви, че съжалява, че е мълчала по време на кампанията.

„В кампанията мълчах, за да не огорча хората, да не навредя на президента Радев – за това, че те обикаляха структурите и агитираха срещу БСП. Мълчах в името на това партията да е единна, да не разочароваме хората, да  не засягаме нашия президент, това мълчание е било грешка”, смята Нинова.

В редиците на БСП се чуват съмнения - до колко реална е оставката на Корнелия Нинова, подадена след вота.

„Няма никаква оставка. Това беше едно емоционално волеизявление към социалистите, към симпатизантите и към българския народ за това виждате ли каква мъченица е тя и какви битки води тя. Такива битки, които сведоха БСП от 1 милион до 250 хиляди гласа. Тя води битка с тъмните сили много отдавна. Надявам се да спре да се бори вече, защото на партията не й останаха сили да защити честта си”, коментира от своя страна Кирил Добрев.

В деня за размисъл преди балотажа от БСП свикват онлайн заседание на националния си съвет, на което да се насрочи и дата за конгреса на левицата.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.