Психолози започват работа със съучениците им

В Северна Македония е обявен тридневен траур. В цялата страна флаговете са спуснати наполовина, а медиите са без развлекателни програми. В основното училище на едно от загиналите в катастрофата деца учебните занятия продължават, но с учениците започват да работят психолози.

Петима ученици от едно от училищата в столичния квартал "Чаир" са сред жертвите. Преподаватели и съученици са в шок. Днес в класните стаи на загиналите деца имаше кратки церемонии в тяхна памет. Приятели на загиналите деца в катастрофата на „Струма” оставят цветя в двора на училището.

А Общината реши - 20 000 евро, вместо за коледна украса, ще бъдат дадени на близките на загиналите при катастрофата. 

6 д клас на скопското основно училище „Исмаил Кемали” никога повече няма да бъде същото. Датата 23 ноември 2021 година ще остане записана като една от най-черната в историята на учебното заведение.   

"Изведнъж наставничката, както си води по балканизъм, почна да плаче, отиде горе при директорката. Децата викат „Наставничката почна да плаче, случила се е някоя трагедия. И на мен ми се завъртя в акъла, че имаше нещо по пътя от Турция през България", разказа Раде Илиевски - учител по физическо възпитание.

Пет деца от училището са сред жертвите на катастрофата край Перник. За Чамил Имали трагедията е огромна, защото е класен ръководител на двама от учениците. Не крие сълзите си, след като разбрал, че момчетата никога повече няма да влязат в клас. „Те бяха най-добрите ученици в моя клас - дисциплинирани, културни и успешни. Жал ми е за тях и за семействата им”, сподели учителят. В дългогодишната си учителска практика, Чамил не помни такава трагедия. 

 

 

 

За пръв път от шест години насам, един чин на първия ред в класната стая ще остане празен. Омер Яхи завинаги ще остане на 11 години. На неговия чин приятелите му оставиха цветя.

Загиналите в инцидента, учещи ОУ „Исмаил Кемали”, са на различна възраст - момче на 12 г., момиче на 14 г., двама ученици в 9 клас и един във втори. Всички те са от една фамилия. В училището разказват, че в началото на седмицата празнували Деня на албанската азбука. Било неучебен ден и затова предполагат те, децата заминали на екскурзията до Истанбул. 

 

 

Кметът на Община Чаир още не може да повярва какво се е случило, макар че вчера цял ден е помагал на роднините да организират пътуването си до София. Населеният предимно с албанци квартал „Чаир” дава най-много жертви в катастрофата. 11 души от едно семейство така и не се завръщат от екскурзията в Истанбул.

Населеният предимно с албанци квартал "Чаир" дава най-много жертви в катастрофата - 16.11 души от едно семейство така и не се завръщат от екскурзията в Истанбул. В техния дом тъгата се е настанила за дълго. А семейството се опитва да преодолее най-тежкото - загубата на най-близките си хора.

 

 

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.