Жителите на селото си пожелават повече да не се случват подобни инциденти

Националният траур в България е обявен, освен заради трагедията на АМ „Струма”, и заради пожара в село Рояк, при който загинаха 9 души. Всички те - обитатели на дома за възрастни хора там. Основната версия, по която работят  разследващите, е техническа неизправност на електрическата инсталация.

Все още се изяснява окончателната версия за пожара в село Рояк

В цялото село днес се усещаше тягостна обстановка след трагедията, а хората тук се молят никога повече да не се случват подобни инциденти. По-рано днес бяха положени и венци за загиналите тук пред дома за възрастни хора. А що се отнася до оцелелите - от община Дългопол организираха благотворителна акция в помощ на хората. Само за часове бяха събрани необходимите дрехи и средства.

Главната улица на с. Рояк днес остана пуста. Не се чуваха нито децата, нито гласовете на възрастните.

„Не е много приятно. Даже знамената сме спуснали наполовина в ден на траур, също и съпричастност към трагедията с македонския автобус”, обясни кметът Мехмед Кодран. От кметството поднесоха венци пред обгорелия дом.

Голям пожар в старчески дом, жертвите са девет (ВИДЕО)

След благотворителната акция в района, само за часове бяха събрани необходимите средства и дрехи. Който иска, може да помогне и през следващите дни.

„За оцелелите има доста интерес да се помогне. Те в момента са в с. Аспарухово. Могат да се обърнат към общината”, каза кметът. А трагедията в Рояк роди своите герои. Част от тях са 3 момчета на по 15 години, които заедно с полиция и пожарна влизат в огъня, за да помагат при евакуацията на хората.

„Бяхме малко изплашени, защото за първи път ни се случва. Влязохме вътре, за да ги изкараме. Доста, доста хора имаше”, разказа Мерт Гюргелиев. Картината на горящия дом е оставила траен отпечатък в съзнанието на младежите.  А след като са видели най-страшното, жителите на селото си пожелават само едно:

„Да не се случват повече такива трагични инциденти. За това се молим”, казва кметът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.