Заседанията на партийните органи трябваше да се проведат вчера

В петък Централният и Изпълнителен съвет на СДСМ ще обсъдят оставката на премиера и лидер на партията Зоран Заев, която той обяви след поражението на местните избори потвърдиха от централата на СДСМ.

Заседанията на партийните органи трябваше да се проведат вчера, но бяха отменени заради големия инцидент в България, при който загинаха 45 пътници.

Това означава, че оставката на Заев трябва да бъде потвърдена в петък и да започне 15-дневният срок за обявяване на вътрешнопартийни избори за нов председател на партията. Най-големият фаворит за заместник на Заев е зам.-министърът на финансите Димитър Ковачевски.

Оставката на Заев се отлага заради трагедията в България

Вчера трябваше да се проведе партийно събрание на "Алтернатива", на което трябваше да се реши дали партията ще стабилизира парламентарното мнозинство и дали ще премине от опозиция към власт. След като от партията отложиха срещата и заради трагедията в България, оттам казаха за „Фокус“, че все още не са готови с окончателно решение, като се вземат предвид и противоположните мнения в партията.

Миналата седмица се проведе среща между лидерите на СДСМ и „Алтернатива“ Африм Гаши. Засега нито опозицията, нито правителството имат парламентарно мнозинство в парламента, след като Беса премина в опозиция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС