Експерти по пътна безопасност и автомобилни инструктори се качиха в учебен автобус

Уникален експеримент по пътя на автобуса в последните му метри преди катастрофата. Експерти по пътна безопасност и автомобилни инструктори се качиха в учебен автобус и анализираха участъка от магистрала „Струма” от гледната точка на шофьора.

Какво видяха експертите поставени в същите условия при които е шофирал водачът на кататсрофиралата машина?

Специалист за участъка от "Струма": Липса на знак за отклонение затруднява шофьорите

С пътни експерти от три организации тръгваме по фаталния маршрут.

„Има хубава маркировка в средата и лиспваща отдясно, както и липсващи котешки очи”, казва Диана Русинова.

При тези условия шофьорът на катастрофиралия автобус се е движил поне 20 км по магистралата, установяват експертите. И откриват  деформации и пропадания в настилката.

Екипът ни се оказва на един от най-опасните участъци по магистралата - нерегламентиран вход и изход за камиони от кариера.

Стигаме и до възможно най-близката точка до мястото на катастрофата. Според различни различни експерти, които са видели мястото на катастрофата, спирачен път има.

„Действията на водача показват, че той до последно се е борил да спаси положението и след като е ударил мантинелата отдясно, след като е спукал гума, разцепил резервоара”, казва Румен Дунев.

Засега официалните власти и разследването в България са предпазливи откъм версии за случилото се. Очаква се повече светлина около следствието да бъде хвърлена утре.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.