Обсъждаха се "Вътрешна сигурност", "Екология", "Регионално развитие" и "Култура"

Трети ден на преговори за съставяне на редовно правителство. Повече от шест часа отне да се очертаят приоритетите в сектор „Екология” и близо толкова бяха необходими на преговарящите, за да се разберат по основните въпроси на „Вътрешната сигурност”. Останалите теми, които се обсъдиха днес, са "Регионално развитие" и "Култура".

Експерти започнаха разговорите за съставяне на кабинет

Кои са най-любопитните предложения? От „Има такъв народ” например предложиха ново Министерство на бедствията и авариите. За да забравим за дългите опашки, партиите поискаха и документите за самоличност и шофьорските книжки вече да не се издават от МВР. Престъпността в селата пък да се бори с камери, паник бутони и допълнителни патрули.

Силовото ведомство трябва да се превърне в гарант за сигурността, посочиха експертите. „Както осигуряваме сигурността на един министър, така трябва да го правим и за обикновения човек”, посочи Николай Радулов от ИТН.

„Край на политическото инженерство. Стигнахме до най-ниските нива на доверие в системата”, обясни Иван Иванов от БСП. 

След пет часов дебат преговарящите решиха - за по-добрата квалификация на служителите е  необходима и пълна ревизия на начина, по който работят силовите структури.

„През годините униформените полицаи се трансформираха бройките и се създадоха, цитирам бившия премиер, „чантаджии”, заяви Атанас Атанасов от „Демократична България”.

„МВР трябва да се изчисти от всички излишни структури, които пораждат необходимостта да има друг вид служители, например - чистачките. Какъв е проблемът тази дейност да бъде аутсорсвана”, смята Милен Иванов от „Продължаваме Промяната”.

Дискусията между експертите продължи с фокус „Регионално развитие”. От партията на Слави Трифонов заявиха, че страната ни е поставена под „регионален геноцид”.

„Напът сме 80% от населението да се концентрира в шест града. Причината е политиката, която се води в последните 12 години”, инж. Георги Георгиев от ИТН. 

Държавата трябва да обърне внимание и на състоянието на общинските пътища, смятат  от левицата. „Ако за републиканската мрежа се отделят около 600 млн. лева, за общинската е около 100 милиона, което е крайно недостатъчно”, обясни Асен Гагаузов.  

Вицепремиер по климатичните въпроси да намери място в следващия кабинет, предложиха още партиите. „Много точки си зададохме. Малко съжалявам бъдещия министър на екологията, който и да е той”, каза Кирил Петков от ПП.

В борбата с мръсния въздух пък можело да се включат и дронове, смятат от „Демократична България”.

Консултации по тема “Вътрешна сигурност”

 

Консултации по тема „Екология”

 

Консултации по тема „Регионално развитие”

 

Консултации по тема „Култура”

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.