Според Мартин Димитров най-големият проблем в сектора е корупцията

„Най-големият проблем на българската енергетика е корупцията. Предлагаме одит на цялата държавна енергетика. Искаме тайните договори да станат явни”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Мартин Димитров от „Демократична България”.

По думите му от ДБ правят всичко възможно да бъде съставено правителство.

„Ще предприемем всички възможни дейности да няма нов скок в цените на тока за битовите потребители. След това трябва да бъдат предприети мерки за нормализиране на цените в енергетиката. Съгласихме се с идеята да не се спира токът при една неплатена сметка. Има подобно предложение от ЕК. Това е разумно решение”, обясни Димитров.

Предприятия на ръба на фалита заради високите цени на тока

По думите му никой от присъстващите на преговорите за съставяне на кабинет не е бил виждал пътната карта с „Газпром”.

„Там са поемани ангажименти от името на България. Абсурдно е никой да не я е виждал. Това е от една от причините за високите цени – зависимости и непрозрачност”, поясни представителят на ДБ. И допълни, че от партията смятат, че срокът за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” трябва да бъде удължен.

Димитров заяви още, че подходът, преговорите за съставяне на кабинет да се предават онлайн, много му харесва.

Целия разговор гледайте във видеото.

Евростат: 1/3 от българите пестят от отопление

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.