Върховният административен съд потвърди разкритията на екипа ни за далавери с общински средства

Кмет се разделя с поста си след разследване на NOVA. Върховният административен съд потвърди разкритията на екипа ни за далавери с общински средства, извършени от кмета на община Ракитово – Костадин Холянов, като постанови, че той е бил в конфликт на интереси. Така върховните съдии потвърдиха решенията на Административния съд в Пазарджик и на КПКОНПИ, която се самосезира след разследването на Васил Иванов.

Отстраняват кмета на Ракитово за злоупотреби и конфликт на интереси

Преди година местни хора, сред които и един от общинските съветници, ни сигнализираха за нередности в общината. Екипът на NOVA направи разследване. В него показахме как през 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива за общината на стойност 430 хиляди лева.

Възползвайки се от вратичка в закона, Холянов не провежда конкурс, а общината сама избира фирмата доставчик. Тя е „Фирма Петро” 2016, създадена 9 дни преди да спечели поръчката. Тя държи горивото в бензиностанцията на сина на кмета – Щелян Холянов.

Разкрихме, че веднага след като сключва договор с общината, собственикът по документи дава банково пълномощно на сина на кмета, с което го упълномощава да се разпорежда самостоятелно и без ограничения с парите в сметката на фирмата.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как забогатяха синовете на кмета на Ракитово?

Междувременно разкрихме, че собственикът на фирмата по документи е работник в дърводелския цех на сина на кмета, който побягна, виждайки екипа на NOVA. След това същото направи и синът на кмета - Щелян Холянов.

След излъчване на разследването КПКОНПИ проведе свое. То потвърди разкритията ни. Със свое решение установи конфликт на интереси, наложи глоба и отне имущество в полза на държавата. Кметът обжалва, но съдът в Пазарджик, а сега и Върховният, потвърдиха окончателно решението за конфликт на интереси. Това принуди Общинската избирателна комисия да спази закона и да прекрати мандата на кмета Холянов. Предстои президентът да издаде указ за провеждане на предсрочни избори за нов кмет на общината.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.