Могат да излязат от страната, но за да се приберат, трябва да обикалят стотици километри

За абсурдна ситуация сигнализираха граждани на Силистра. През граничния пункт, който се намира на територията на града, може да се излезе към Румъния, но не и да се влезе обратно. Причината е липсата на пункт на РЗИ, който да осъществява пропускателния контрол на пътници.

Граничният пункт се намира буквално между жилищните блокове. Парадоксалната ситуация, в която са хората, дори и тези, които живеят на метри от него, е, че могат да преминат към съседна Румъния, но не могат да се върнат. За да го направят трябва да изминат стотици километри до някои от отворените в съседство пунктове, а те са Дуранкулак и Русе.

„Островът е близо, на около 6-7 километра. Много хора отиват, могат да си вземат и сирена, кашкавал. Общувахме, ходехме преди на дегустации”, разказва д-р Недко Белев.

„За 5-6 километра трябва да изминем 300. Най-близките пунктове от тук са на 140 и 120 км”, обясни Свилен Димитров.

 

 

Причината за затворения достъп през този граничен пункт е заповед на министъра на здравеопазването, която определя местата за влизане в България през Румъния.

„Според мен РЗИ трябва да си отделят хора, няколко човека, които да покриват поне едни 16-часови смени”, смята Свилен Димитров.

От областната администрация в Силистра потвърдиха, че РЗИ нямат ангажимент да осъществяват здравен контрол на КПП Силистра и тъй като Румъния е в червена зона, тази мярка засега е оправдана.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.