"Ще държим от 1 януари пенсионерите да не бъдат ощетени", заяви социалистът

"Нормално е Нинова, Петков и Василев да се срещат след края на преговорите, а те са били толкова късно, защото разговорите по тема "Култура" са свършили в 22 часа", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Христо Проданов, член на НС на БСП.

"Червените линии на БСП в разговорите за съставяне на правителство са позицията за РС Македония, Истанбулската конвенция и социалната ангажираност - на това наблягаме в преговорите", допълни той.

"Те трябва да спазят изискванията. Има индикации, че при преговорите за правителство нашата позиция се отчита. Ние подкрепяме европейското бъдеще на РС Македония, но не за сметка на българската история", заяви още Проданов.

За него принудителното налагане на България от страна на ЕС да приеме Истанбулската конвенция, прокарваща джендър идеологията, не е добър подход.

Проданов заяви още, че се работи интензивно по политики и не е имало досега разговори за министри.

Според него Корнелия Нинова би се справила доста добре като председател на Народното събрание, но преговори за този пост също не са водени.

"Решенията в БСП се вземат от Националния съвет и ние ще следваме този начин, както за решенията за политиките, така и за персоналните кандидатури", категоричен е Христо Проданов.

"Със сигурност ще се постараем пенсионерите да не бъдат ощетени по никакав начин за месец януари", подчерта социалистът.

Относно предстоящия избор на нов лидер на столетницат, Христо Проданов смята, че няма лошо Крум Зарков да се яви като кандидат, както и всеки друг, който смята, че е способен и има качества за това.

На въпрос дали Нинова ще се включи в лидерската битка след 22 януари, Проданов заяви, че тя не им е съобщила намерението си.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.