Колко ще плащаме за таксиметровите услуги

Над 30% скок в цените на такситата в София. Решението беше взето от Столичния общински съвет и влиза в сила от 1 януари. Ако сега плащаме минимум 77 стотинки за километър пробег през деня, сумата ще стане 1,50 лв.

Освен минималната дневна, се повишава и минималната нощна тарифа. Сега тя е 1,30 лв., но ще стане 1,78. Максималната цена за километър пробег пък по светло ще е 1,21 лв., a по тъмно – 2,19. Причината според вносителите е инфлацията и големият скок в цените на горивата.

Нови цени на такситата в София от 1 януари

79 стотинки за километър пробег. Такава е тарифата в таксито на Георги Димитров. За да осигури прехраната у дома се налага да прави компромиси с работното си време. „Между 10 и 12 часа в зависимост от това какво е изтощението”, обясни той.

Със скока на цените от 1 януари се надява да е вкъщи по-често. „Не само ще бъда много по-дълго време, както е необходимо, близо до семейството си, но и ще имам възможността доста по-добре икономически да ги подкрепям”, смята Димитров.

Столичният общински съвет взе решението за увеличение на цените. „Няма как да не се вземе предвид и сериозното поскъпване на горивата”, посочи общинският съветник в СОС Зафир Зарков.

От бранша обаче обмислят още по-високи цени. „Ще водим разговори с таксиметровите компании. Всеки трябва да си калкулира ценовата позиция, на която ще застане”, коментира председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков.

Задава се скок на цените на таксиметровите услуги в София

Високите цени на горивата се отразяват не само на професионалните шофьори. Ако преди година средната цена на бензина и дизела е била 1,80 лв., сега е 2,50. Скокът при газа е близо 70%. За тези, които зареждат дизел, бензин и газ, все пак има добра новина. „Имаме понижение с доста сериозни проценти”, каза юристът на Асоциацията на търговците на горива Георги Тенев.

Очакват се по-ниски цени с няколко стотинки на литър до десетина дни. При метана обаче разликата е най-драстична. Скокът е от 1,30 лв. през миналия ноември на 2,45 този.

Таксиметровият шофьор Георги моли клиентите за разбиране. „Искам да се извиня на хората, които ще плащат повече. Ако няма увеличение на някаква част от сумите, на практика не е рентабилно”, обясни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.