Разследващите от България и Северна Македония дадоха съвместен брифинг в Скопие днес

Няколко са версиите за трагедията на автомагистрала „Струма”, при която загинаха 45 души. Разследващите от България и Северна Македония дадоха съвместен брифинг в Скопие днес, който беше излъчван на живо във Facebook от MИА.mk и БТА. А от работата по случая стана ясно, че собственикът на фирмата „Беса транс” вече е разпитан.

Очаква се до края на следващата седмица телата на загиналите да бъдат транспортирани към Северна Македония.

„С Република Северна Македония вчера достигнахме до договореност двама съдебни медици да отидат на помощ на нашите съдебни медици в България”, заяви Бисер Михайлов, зам.-окръжен прокурор на Перник.

Дете е 45-ата жертва на инцидента от "Струма", откриха тялото в автобуса

„Надявам се до края на другата седмица съдебните медици да си свършат работата и труповете на жертвите на катастрофата да бъдат освободени за погребение“, добави Михайлов.

„Не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, приемана като доказана и всички останали отпаднали. Категорично е отхвърлено предположението, че се е превозвал бензин или са се превозвали експлозиви. Не са открити остатъци от взривни вещества”, заяви Младен Петров, следовател от НСлС.

За да бъде извършен по-бързо ДНК анализът на жертвите, Скопие изпраща техни съдебни лекари. “Oт утре двама наши експерти от Института за медицина ще отпътуват за София за по-бързата идентификация на загинатите и предаване на телата им на семействата”, потвърди главният прокурор на РСМ  Любомир Йоевски.

Според българските власти това ще се случи в най-кратки срокове. „След изготвяне на ДНК анализите труповете на загиналите ще бъдат незабавно върнати. Надявам се в рамките на  3-4 дни до края на другата седмица съдебните медици да свършат своята работа и труповете да бъдат незабавно освободени за погребение”, посочи Младен Петров – следовател от НСлС.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА: Как автобус без лиценз свободно преминава границата?

Междувременно разследването на трагедията продължава. „Продължаваме да работим по всички версии, които не са отхвърлени”, категоричен е Петров.

„Когато бъдат изготвени заключенията по всички назначени експертизи и в зависимост от тези заключения ще вземем някакво решение. Дали и до колко лошата маркировкае в някаква причинна връзка с настъпилото произшествие”, посочи от своя страна Бисер Михайлов, зам.-окръжен прокурор на Перник.

„Работи се и по пожаро-техническа експертиза, която да се произнесе на базата на всички събрани доказателства какви са причините за възникване на пожара”, допълни следователят от НСлС.

Според разследващите автобусът не е превозвал бензин. На този етап се отхвърля и версията  терористичен акт. „Не са открити взривни вещества и остатъци от такива, работата на химиците заедно с експертите продължава много интензивно, занапред ще имаме ясни становища по тези въпроси”, подчерта Младен Петров.

Собственикът на фирмата превозвач е разпитан, властите имат съмнение за корупция при документацията на автобуса. „Автобусът повече от 100 пъти в кратко време е напускал Македония, но е тръгвал и с документацията на други държави – България, Турция”, заяви Любомир Йоевски, главен прокурор на РСМ.

Двамата пациенти, които бяха изписани от Пирогов, са приети за наблюдение в болница в Скопие. От лечебното заведение заявиха за NOVA, че пострадалите са в добро състояние и с тях работят психолози.

Движението по автомагистрала  "Струма" при 31-ви километър, където се случи тежката катастрофа все още се осъщестява само в едната лента, двупосочно. Платното в посока към  пропускателния пункт Кулата остава затворено. Двете платна на магистралата към София се използват за движение и в двете направления.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.