Според лидерът на КОД има решения, които могат да се вземат само от действащ парламент и кабинет

„Не мога да кажа, че следващото правителство ще бъде стабилно, но се надявам да има правителство. Има неща, които могат да се случат само при действащ кабинет и парламент”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” лидерът на КОД Петър Москов.

Той коментира и пандемията от COVID-19 и управлението на четвъртата вълна. „Намалява честотата на заболеваемост, намалява приемът в болниците,  но смъртността от COVID-19 остава висока. Тя ще продължи да е висока, дори и след формалното преминаване на пика на епидемията. Това обаче не означава, че държавата се е справила с пандемията. В основата е липсата на политическо лидерство. Тази криза не е здравна. Става въпрос за политическо лидерство, което ние нямахме от началото до края”. 

COVID-19: Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

По думите му голямата драма е отново да съединим тъканта на нацията си. „Ако бях министър на здравеопазването щях да проведа силна и масивна информационна кампания, която да разсее страховете на хората. Хората, които се ваксинират – имат страха от COVID-19. Останалата част – имат страх от друго”, посочи той.

И допълни: „Всичко това са въпроси, на които трябва да отговори държавата. И след истинската, смислена информационна кампания – тогава вече трябва да спрем с административно налаганите санкции. Всеки е взел своето решение – аз съм ваксиниран и нямам нужда да бъда пазен. Друг не е ваксиниран – взел е решение и е декларирал решението си да не бъде пазен. След това всичко е въпрос на индивидуална отговорност”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.