Коментира Атанас Величков, главен редактор на сайта „Трибуна”

Продължава търсенето на истината за причините, довели до трагедията на магистрала „Струма”, при която загинаха 45 души. Според медии в Северна Македония причината за трагедията е корупцията.

 „След като автобусът е минал 100 пъти границата без редовни документи, най-вероятно става въпрос за корупция, за подкупи, за контактите на фирмата, за контакти с властта”, коментира пред NOVA  Атанас Величков, главен редактор на сайта „Трибуна. „Пробойната е системна, според мен. Не може държавата да не извършва контрол върху автобусния транспорт, особено международния. Някой не си е свършил работата. Институциите трябва да разберат кой е той или коя група хора и да си понесат отговорността”, коментира Величков.

Двама от пострадалите на АМ "Струма" вече са в Скопие

„Започват бюрократични еквилибристики. Винаги някой друг трябва да реши проблемът”, смята Величков.

"Да, този автобус няма лиценз, но в случая, лицензът не е проблем за тази катастрофа", заяви главният прокурор на РСМ Любомир Йовески. Затова и властите в Скопие чакат резултати от назначените  експертизи.

"В действителност и аз мога да дам сведения, че на мястото на инцидента видях няколко туби, които обаче бяха празни и не бяха засегнати от пожара. От вашите следователи разбрах къде точно са се намирали тези туби в автобуса - в близост до мотора, а моторът пък беше най-малко засегнат от пожара, защото пожарът е избухнал в предната част на автобуса", посочва Йовески. 

Собственикът на фирмата превозвач "Беса Транс"  написа пост във Facebook, с който пожела на пострадалите - бързо оздравяване, а на загиналите да бъдат приети в рая от Aллах.

"Ако стигнем до заключението, че фирмата, нейният собственик или управител е извършил престъпление, ние ще започнем собствено разследване. По този въпрос вече събрахме известни данни", посочва главният прокурор на Скопие. 

А най-важното за Атанас Величков  е близките на загиналите да намерят справедливост: "Как се случва това да изпратиш човек на екскурзия и да ти го върнат по такъв ужасен начин? Отговорните трябва да си понесат последствията, щото иначе е страшно". 

В Северна Македония очакват останалите петима пациенти в „Пирогов”, оцелели при трагедията, да бъдат върнати в страната още в понеделник. Северна Македония ще поеме разходите по транспортиране  и погребение на тленните останки на загиналите в катастрофата.

 

 

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.