Редица държави налагат строги ограничения за пътуване

Новият вариант на коронавируса Омикрон продължава да се разпространява по света. 13 пътника от два полета от ЮАР са дали положителна проба за него при кацането си в Нидерландия. Два нова случая са регистрирани в Австралия, а все повече страни затварят границите си и налагат ограничения.

61 души от два полета от ЮАР са дали положителна проба за КОВИД-19 при кацането си в Нидерландия в петък. При 13 от тях е регистриран вариантът Омикрон.

“100 процента от всички, които се завръщат от Южна Африка ще бъдат проследени. Изискали сме от общините да посетят всички по домовете им, за да видят дали те са се изолирали”, категоричен е Хуго де Йонге, министър на здравеопазването на Нидерландия.

Заради новия вариант Омикрон, късно снощи британското правителство въведе задължително носене на маски в магазините и обществения транспорт, както и тестване на всички пристигащи на острова. 

„Няма да спрем хората да пътуват. Искам да подчертая това, но ще изискваме от всички, които влизат в Обединеното кралство да си направят PCR тест до края на втория ден след влизането си в страната и да се самоизолират докато не получат негативен резултат”, заяви британският премиер Борис Джонсън.

 

 

В Австрия  има подозрения за случай на на болен с варианта Омикрон, а германската провинция Бавария обяви, че има двама потвърдени болни. Френският здравен министър допусна, че вариантът циркулира в страната отдавна.

„Тъй като има подозрителен случай, ние сме изолирали човека и правим допълнителни тестове със секвениране - т.е генетичен профил на вируса. До момента няма данни за варианта Омикрон във Франция, но е въпрос на часове”, посочи Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

За да спре разпространението му, от полунощ Израел забранни на чужденци да влизат в страната през следващите 14 дни.  „На среща на кабинета решихме да вземем стриктни мерки, затваряйки границата, за да запазим всичко вътре в Израел отворено”, заяви Нафтали Бенет, премиер на Израел.

Има опасения, че Омикрон може да успее да избегне ваксиналния имунитет. Създателят на ваксината на АстраЗенека обаче обясни, че няма данни, които да подкрепят такова твърдение. Повече подробности около Омикрон ще станат известни след две седмици, докато бъдат направени необходимите проучвания върху него.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.