Започна ремонт и обновяване на сградата на летището

След 30-годишно прекъсване възобновяват гражданските полети от Русе до София. Започна ремонт и обновяване на сградата на летището край русенското село Щръклево. Проведени са и преговори с превозвач. Собственик на авиобазата е общината в Русе, която влага средства, но очаква и помощ от държавата, за да може през пролетта на следващата година полетите да стартират.

Николай Братованов е адвокат, а Даниела Грозева - лекар. Професиите и на двамата налагат често пътуване до столицата.

„Работата на русенските адвокати изисква най-честите пътувания да бъдат до Велико Търново заради апелативните съдилища. Другите дестинации са върховните съдилища, които са в София. Често имаме и срещи с клиенти в столицата”, посочи Братованов.

„90% от нашите семинари са в София. Когато трябва да се пътува дотам, на мен ми е нужен един ден, за да стигна и да се върна”, обясни Грозева.

За всеки от тях, както и за голям процент от жителите на Русе и съседните области, въздушният транспорт би бил не само най-бърз, но и по-безопасен. Общината в Русе е собственик на летището от шест години. Въпреки че аерогарата и пистата са запазени и се охраняват, се налага ремонт, както и прелицензиране на действащата летателна площадка. Сградата на летището ще запази автентичния си вид.

„Ще има някои подобрения. Тази година направихме покрива, тъй като имаше течове от него, ремонтирахме и санитарните помещения. Предстои анализ на състоянието на пистата, определяне на коефициента на товароносимостта на самата писта, който е много важен. Предстоят ремонти и запълване на бетонните блокове”, уточни зам.-кметът на Русе Димитър Недев.

Нагласите на русенци са да пътуват до столицата по-евтино, отколкото с автомобил. След ремонтите предстои да бъдат организирани и дейностите по контрол и охрана на летището и полетите. Необходимо е да се създадат екипи за обезопасяване, както и да се осигури пожарна и линейка в дните на полетите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.