Стотици нуждаещи се се възползват през зимните месеци

Всяка зима трапезарията на БЧК в Русе се опитва да помогне с изхранването на социлно слабите граждани. 

"Осигуряваме по два сандвича на човек и чай, за да могат да се стоплят. Очакваме хората около обяд, но започваме с приготовленията по-рано. Разпределяме ги в групи от по десет човека, за да няма струване", споделя Павливн Панев от червенокръстската организация. 

Капацитетът на социалното заведение е 40 души, но нуждаещите, които се приемат обикновено са повече, споделя секретарят на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова. 

"През всички зимни месеци до края на февруари, а понякога и до средата на март раздаваме храна на бездомните. Раздаваме им чорапи, маски и дезинфектанти. Добрата новина е, че голяма част от хората пожелаха да се ваксинират" обясни още тя. 

Местен бизнесмен раздава топъл обяд  за собствена сметка и в Силистра. Менюто ежедневно е различно, а хората, които се възползват от него имат своите различни причини. 

"Надявам се да успее поне още 4-5 месеца да осигуряваме храна. Трудно е, цените се вдигат. С около 40-50% само на стоките", обясни Милен Делийски. 

Критерии за раздаването на храна няма. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.