Средната възраст на лекарите в болницата в Исперих е 62 години

Възрастното население е големият резерв на пазара на труда у нас. Това показват данните на Българската стопанска камара. Според тях от изследването на демографската картина в България се влошава все повече. Работната сила на страната ни всяка година намалява с между 40 и 60 хиляди души. Ако нещата продължават да се развиват с тези темпове, до 2035 година 36% от трудоспособното население ще бъде от мъже и жени над 50 години. 

Анастасия Янчева е учител, тя е пенсионер повече от десет години, но продължава да преподава в Обединения детски комплекс в Монтана. Като нея са голяма част от българските пенсионери.
Според ново изследване на Българската стопанска камара 703 000 души над 55 години все още са икономически и трудово активни. Очаква се до няколко години броят на тези хора да нарасне още повече.

Авторът на изследването д-р Томчо Томов заяви, че те в действителност са най-големия резерв на пазара на труда.

Според него една от основните причини за това са ниските пенсии, хората не могат да разчитат на тези пари. 

"Освен това те са активни хора от поколение, което живее, за да работи. Трудът за тях е ценност", добавя д-р Томов.

Данните от изследването подчертават още една тенденция - ако през 2000-та година на всеки 100 пенсионери се падат 124 нови кадри на пазара на труда, към настоящия момент съотношението е 100 към 64.

Средната възраст на лекарите в болницата в Исперих е 62 години.

"40 лекари работят в болницата в Исперих. Най-възрастният е на 80 години и е хирург, който работи много адекватно. Качеството на работата в болницата не се е променило, въпреки възрастта на хората", каза за "Твоят ден" управителят на МБАЛ Исперих д-р Иван Гайдаров. 

Той добави, че все пак около 30% от лекарите са на възраст между 30 и 50 години, поради което в близко бъдеще той не вижда проблеми, освен това напоследък от чужбина се връщат и медицински сестри.

Репортер: Николай Беремлийски

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.