Изтекло в медиите писмо противопостави ДБ и БСП

Ден преди старта на новия парламент - буря от политически неизвестни по пътя за подписване на коалиционно споразумение.

Писмо, изтекло в медиите, успя да противопостави „Демократична България” и БСП. В него е посочено, че председателят на парламента ще се избира на ротационен принцип и първа този пост ще заеме Корнелия Нинова. Тя отрече това и обяви, че такава договорка между четирите преговарящи партии няма.

Тази седмица се състояха индивидуални лидерски срещи, но спорните въпроси така и не са били изчистени. От „Продължаваме промяната” заявиха за NOVA, че няма да коментират. 

Писмото, което изтече от коалиционния партньор в „Демократична България” - ДСБ, успя да внесе смут сред преговарящите партии за бъдеща коалиция.

„Ако има нещо, което трябва да се съобщава, то това трябва да стане от мандатоносителя. Инициативата е на колегите от „Продължаваме Промяната”. Писмо няма, има вътрешна комуникация, която не се наемам да коментирам. Договорки не можем да направим. Можем да имаме само решение на нашите органи”, посочи съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

В писмото е посочено, че председателят на парламента ще се избира на ротационен принцип и първа поста ще заеме Корнелия Нинова. „Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме. Най-малкото щях да знам”, коментира лидерът на БСП.  

След над 100 часа дебати в 18 секторни политики изглеждаше, че четирите партии са намерили пътя към подписване на споразумение, но оказва се - възелът остава заплетен. „Останаха спорни въпроси, затова очакваме от мандатоносителя да свика политическата среща на четирите партии, за да изчистим спорните въпроси”, добави Нинова.

„Какво точно ще има като стъпки и като алгоритъм и процес - зависи от колегите от „Продължаваме Промяната”, посочи Иванов.

От ПП обясниха за NOVA, че няма да коментират. Такава позиция избраха и от „Има такъв народ”. Нинова постави условие пред преговарящите. „Всичко това да бъде яско и категорично разписано - черно на бяло. Първо грижата за хората. Да се подпише това споразумение и едва тогава да започнем да говорим за имена и за постове”, призова лидерът на БСП.

Последва и реакция от лидера на ГЕРБ за хода на преговорите. Бойко Борисов отбеляза и по-ниските резултати на три от партиите - „Има такъв народ”, БСП и „Демократична България”.

„За пазарлъка става въпрос, за хора, за постове. Те сега се държат като хора, които едва ли не са спечелили изборите. А горе-долу паритетът на тези четири е като на другите. Единствено, което имат повече от нас, е самочувствие”, смята Борисов.

Президентът ще връчи първия мандат на „Продължаваме Промяната”, ако те не излъчат кабинет, правото на това ще имат ГЕРБ- СДС.

Утре в 9 ч. ще бъде поставено началото на 47-ото Народно събрание. NOVA ще следи на живо откриването на парламента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.