От БСП са готови с антилобистка законодателна програма

От „БСП за България” влизат в 47-ия парламент с три приоритета. Това обясни лидерът на партията Корнелия Нинова на първото заседание на Народното събрание.

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС ВИЖТЕ ТУК

„Първият - започване на истинската промяна на досегашния модел на управление. Възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир. Второ - превеждане на държавата и на българския народ през кризите с гриза за хората. Трето - активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на Европейския съюз. За ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и за предвижване напред на оперативните програми”, обясни Нинова.

Тя уточни, че преди пет години са назовали досегашния модел на управление „паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свои”. „Започнахме своята битка, бяхме сами и не беше лека. Тогава посочихме и най-големите си врагове и те не бяха политическа партия ГЕРБ, а страхът, апатията и отчаянието на хората, че нищо не може да се промени”, обясни Нинова. И добави: „Преди една година хиляди български граждани излязоха на площадите, преодолели този страх, и поискаха промяна”.

Според Нинова задачата за постигането на промяна се състои в „три прости неща”: „Първо - закони, приети с грижа за хората, а не в нечий личен и лобистки интерес. Второ - контрол върху прилагането на тези закони. Трето - справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил”, каза тя.

Лидерът на БСП обясни, че промяната ще се случи, когато корупцията се пресече в зародиш, ако администрацията стане бърза и ефективна, с въвеждане на електронното правителство и ако се реформира съдебната система.

„Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма. Познаваме отпора и силата на задкулисието и имаме воля да се изправим срещу него”, категорична е Нинова.  

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.