Малко след началото депутатите положиха клетва

Еуфорията около парламента започна в ранни зори… с почистване на снега около служебния вход на парламента. Беше разпънат и червеният килим пред парадния вход, откъдето влязоха повечето официални лица.  Там депутатите бяха посрещнати и от протестиращи срещу ваксините. Други раздаваха "Въглищна вода" с призив за запазване на водните блага у нас. Последваха и честитки. 

Избраха Никола Минчев за председател на Народното събрание

След отсъствие в два парламента, Делян Пеевски отново прекрачи прага на Народното събрание. 

Очаквано се повдигна и темата беше за бъдещата коалиция.„Вчера се видяхме с колега Петков и Василев и разговаряхме по спорните въпроси. Имаме срок до неделя да изчистим всичко”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Надяваме се и вярваме, че ще имаме 4-годишен парламент. Надяваме се в началото на другата седмица да подпишем коалиционно споразумение и да имаме кабинет”, заяви Кирил Петков.

„Не сме постигнали никакви окончателни споразумения”, каза Христо Иванов.

Партиите, които ще са опозиция, също ще гонят своите цели.

„ДПС винаги е осъществявало своите политики и ще го направи и в това Народно събрание”, обясни Джейхан Ибрямов от ДПС.

„Предишните две Народни събрания бяха пълни с хора, които дойдоха с големи претенции и с никакво покритие. Без да знаят какво искат и без да знаят как да го постигнат. Надявам се, че този път ще е различно”, каза Даниел Митов от ГЕРБ.

Депутатите положиха клетва (СНИМКИ)

„Влизаме като гласа на голямото мълчаливо мнозинство. Така че не смятаме, че сме опозиция”, обясни лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

А Цвета Караянчева даде съвет на новия председател на парламента.„Председателят на парламента трябва да знае, че не е началник на депутатите, а е пръв сред равни”.

Преди да положи първа клетва като депутат, Асен Василев остана безмълвен.

Снимки: Булфото

 

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.