Министърът подчерта, че ще поиска оставката на въпросните хора

Развръзка по скандала с Държавната консолидационна компания. Министърът на икономиката Даниела Везиева потвърди, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на дружеството.   До ситуацията се стигна,  след като преди дни те решиха да отстранят от борда изпълнителния директор Ваня Караганева, заради извършени според  тях нарушения.

Противозаконни решения. И щети за над милион  лева –  с тези мотиви късно в понеделник трима от Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания  освободиха  от длъжност втория изпълнителен директор Ваня Караганева. В писмен вид тя отрече точка по точка всички обвинения. Още по време на посещение в Египет министърът на  икономиката поиска оставки на тези, които са отстранили Караганева. Днес, вече в България, потвърди това си решение.

Везиева: Трима от Съвета на директорите на ДКК ще бъдат освободени

„Ще им ги поискам затова, че си позволиха да изнесат твърдения, които не отговарят на истината, както и декларацията, която била подписала изпълнителната директорка, както и изнесената информация за договора адвокатски услуги и е нанесла щета”, заяви  Даниела Везиева, министър на икономиката.

Проверката на ведомството показала и че процедурата по отстраняването на Караганева не е спазена. „Нито по отношение на това как е проведено заседанието на Съвета на директорите, както  и  по отношение на това, че  за такова вписване, след да се уведоми принципала, тоест Министерството на икономиката”, посочи Везиева.

 

Часове по-късно със същите мотиви  „Търговският регистър” отказа да  заличи Караганева от поста ѝ. Така на практика – приетото решение се оказва нищожно и тя остава на поста си.  NOVA се свърза с двама от членове, заплашени на свой ред с отстраняване – Рая Каназирева и Радостин Вазов. Те  обясниха, че в следващите дни ще излязат с позиция. В същото време министър Везиева – определи решението си като закъсняло. “Но аз наистина мислех, че с тези хора можем да работим по една обща кауза, да променим един стар модел. За съжаление това, явно не се случи”, категорична е министърът.

Прокуратурата се самосезира за евентуални престъпления в ДКК

Самата Караганева влезе в борда на ДКК в края на септември по предложение на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. По време на мандата му държавното дружество и неговото управление влязоха във фокуса със серия разкрития за ремонти на язовири по завишени цени.  Уволнен беше изпълнителния директор на дружеството. А днес се самосезира  и Софийската градска прокуратура.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.