Ще са необходими седмици, за да се види как ваксините се справят с новия вариант, смятат учените

Щамът на коронавируса Омикрон вече е открит в 38 държави, заяви експертът от Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керкхов в Женева.

"Получихме съобщения за наличието на варианта Омикрон от 38 държави", каза тя и обясни, че това са държави, разположени във "всичките шест региона" на СЗО.

От СЗО заявиха още, че не са получили съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам. Здравната организация събира доказателства за варианта, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

Учени: Омикрон е с по-кратък инкубационен период

"Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече. Колкото повече държави продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта Омикрон, толкова повече случаи ще открием, както и повече информация. Надяваме се, че няма да има смъртни случаи”, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер. 

"Омикрон може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант. Към този момент обаче най-разпространен си остава Делта вариантът", подчерта той.

От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на прекарването на Омикрон и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС