Те ще се проведат в Президентството

Президентът Румен Радев обяви графика за консултациите с парламентарните групи в 47-ото НС. Те ще се проведат в Президентството на 6 и 7 декември.

Президентът обяви кога започва консултации за съставяне на кабинет

На 6 декември, понеделник, държавният глава ще приеме:

От 09.00 часа – представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната";

От 10.15 часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 11.30 часа – представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“;

От 14.00 часа – представители на парламентарната група "БСП за България".

На 7 декември, вторник, ще се проведат консултации с:

От 9.00 часа – с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 10.15 часа  – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;

От 13.00 часа – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

Радев пред депутатите: Обществото каза „не” на превзетата държава

След края на консултациите държавният глава трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - "Продължаваме промяната". Те разполагат със 7 дни, в които да изпълнят мандата или да го върнат. При неуспех той отиват във втората сила - ГЕРБ-СДС. Ако и те се провалят в съставянето на кабинет, държавният глава ще трябва да избере трета формация, която да направи последен опит. Разликата е, че този път Румен Радев няма да може да разпусне парламента при тотален крах за кабинет, защото до края на първия му мандат остава малко повече от месец.

За трети път тази година президентът Румен Радев тръгна пеша от  президентството към парламента за първо заседание на избраните за народни представители.

„Нагласата ми е оптимистична. Днес е важен ден, пожелавам им успех”, заяви той.

След консултациите ще бъде връчен и първият проучвателен мандат. Партиите, които преговарят за ново правителство, са все по-близо до коалиционното споразумените.

„Имахме 18 различни групи. Всяка група предложи около 10 страници политики. Всички тези 18 групи по 10 страници, това са 180 страници документ, който трябва да се компилира, да се сложи в една обща рамка, всеки от коалиционните партньори да го прегледа внимателно и след това да се подпише под него”, обясни Кирил Петков от „Продължаваме Промяната”

„Тепърва трябва да продължават преговорите, след което нашите колективни органи да се произнесат. Има още много технологично време”, коментира Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”.

„Имаме неизчистени моменти от преговорите. Трябва тези въпроси да бъдат решени, другото е по-лесно даже”, каза Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България”.

БСП ще свикат Национален съвет във вторник, за да получи Корнелия Нинова картбланш за действие.

„Вървим по хронологията, която вчера очертахме. Първо, изчистване на политиките в коалиционното споразумение, а след това отговорностите по министерства и на трето място - имена”, заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

Големият въпрос остава как ще бъдат разпределени министерските кресла. За момента се знае със сигурност, че Кирил Петков ще е номинацията за премиер, но от собствената си партия. Ако се окаже, че партньорите не са съгласни, ще се търси друга фигура. Като такъв вариант преди дни се завъртя и името на сегашния служебен премиер Стефан Янев.

„Практично, диалогично и със смирение – това са основите, според нас, на едно бъдещо стабилно мнозинство и бъдещ стабилен парламент оттук нататък. Да се надяваме, че всичко ще мине наред и когато има ясна информация, тогава ще излезем и ще коментираме”, заяви Станислав Балабанов  от „Има такъв народ”.

Очаква се четирите формации да продължат разговорите през уикенда.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.