Проф. Коларова: Простотия е заявката, че трябва да се даде истински смисъл на думата "народен", след парламентаристи като Дертлиев, Савов и Сендов

"Корнелия Нинова беше най-подходящият председател на парламента от страна на опит и стабилност. Вероятно обаче ротационният принцип на смяна я е отказал. Невъзможно е тя да стане министър или вицепремиер. БСП иска да вземе социалния вектор в този парламент. Основната битка ще бъде за ресурсните министерства", сподели журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят на живо".

Тя обясни, че не е чула ясна визия, нито е видяла визионерство от лидерите, а всичко е било лустросано. Според Велева големият въпрос е дали ще продължим с машинния вот.

 "Когато говориш за пропуснато време, трябва да се има предвид, че за грешките плащаме всички. Сега има чувство за историчност и надежда, съвсем друга е атмосферата в НС в сравнение с предните 3 парламента. Имаше смиреност, нямаше крясъци", подчерта журналистът. За нея "новите деца на демокрацията и част от родителите" са в този парламент.

От своя страна политологът проф. Румяна Коларова заяви, че изборът на този председател на парламента е безизходица. "В предишните два парламента партиите не само не направиха правителство, но и не искаха. Това нежелание беше свързано с очакването да се гласува все повече за тях, а беше удобно и за президента. Безотговорно е желанието да не поемаш ангажимент", каза още тя. 

И уточни, че самочувствието на Кирил Петков, че е време да дадат истински смисъл на думата "народен" за нея е простотия след парламентаристи като Петър Дертлиев, Стефан Савов и Благовест Сендов. "Това означава липса на всякаква памет. Тези момчета трябва да имат памет . Цялото им поколение няма никакви знания за това, което се е случило преди 15 години в България. Така политика и парламентаризъм не се правят. а пък ГЕРБ ще наблегнат на финансовите въпроси и ефективността на управлението", категорична е проф. Коларова.

По думите й всяка една от партиите е изпуснала своя момент и времето им отминава. "По време на управлението на служебното правителство се видя, че те не могат да управляват. Видни са негативните ефекти от управлението му", смята проф. Коларова. И допълва, че усещането за безнадеждност сплотява партиите в парламента.

Депутатите положиха клетва (СНИМКИ)

"Този кабинет ще се позиционира вляво от центъра. Явно не е постигнато коалиционно споразумение", каза още тя. Мнението й е, че негативите понася този, който преговаря. "Когато имате толкова несъвместими партии, форматът е малцинствен кабинет. "Продължаваме Промяната" ще платят цената за всяка една стъпка и затруднение, през което ще минат", коментира политологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.